Почина писателка, обругала грозно България

Сибиле Левичаров, която оплю страната ни в романа си "Апостолов", бе болна от множествена склероза

Култура
15:54 - 15 Май 2023
7826
Почина писателка, обругала грозно България

На 69-годишна възраст е починала германската писателка от български произход Сибиле Левичаров, съобщи "Дойче веле". Тя става известна на широката публика през 1998 г., когато получава за прозаичния си дебют "Понг" наградата "Ингеборг Бахман".

Левичаров, която е теоложка по образование, пише множество романи, сред които се откроява "Апостолов" - творба, посветена на баща ѝ, която представлява пътуване из България. Книгата е страшно негативна към страната ни и е изпълнена с омраза към България, българите и всичко българско. За творбата си Сибиле Левичаров получава през 2009 г. наградата на Лайпцигския панаир на книгата. Романът бе издаден и на български език малко след това от малкото издателство "Атлантис КМ" в превод на Любомир Илиев (огласен като агент на Държавна сигурност), но разбираемо не се увенча с особен успех.

Фрагмент от корицата на романа "Апостолов", издаден и на български

В "Апостолов" писателката остро и рафинирано описва семейната си травма и предприема пътуване из страната на своите предци. Бащата на Левичаров е бежанец, който идва от България в Германия през 1940-те години и работи като гинеколог в Щутгарт.

През 2014 г. Сибиле Левичаров отново предизвика скандал. Тя получи много критики, след като привлича вниманието със своя реч в Дрезден. В нея тя нарича децата от епруветка "полусъщества" и сравнява репродукционната медицина с практиките на националсоциализма. Впоследствие се дистанцира от тези свои изявления, но критично настроените към нея читатели настояват да ѝ бъде отнета наградата "Бюхнер". Оказва се обаче, че по това време тя вече е била болна от множествена склероза и надали е осъзнавала какво точно говори.

Писателката, която е родена на 16 април 1954 г. в Щутгарт, е завършила теология в Берлин, където и живее след дълги престои в Буенос Айрес и Париж. В продължение на години е страдала от множествена склероза, която е вероятната причина за смъртта ѝ.