Почина политологът Алекс Алексиев

Тъжната новина съобщи на профила си Илиян Василев

Новини
11:06 - 28 Юли 2019
8709
Почина политологът Алекс Алексиев

Анализаторът и политолог Алекс Алексиев е починал. Тъжната вест съобщи във фейсбук профила си преди няколко минути И Василев, който изказва съболезнования на семейството му. Алексиев, син на бележития български писател и карикатурист Райко Алексиев и внук на Никола Алексиев, дългогодишен активист на ВМРО от Солун, е починал тази нощ.

"Много се гордееше с изложбата на баща си Райко Алексиев - като изпълнен синовен дълг за момче, което никога не е имал. Не зная дали хората разбраха какъв изключителен човек беше Алекс - и като интелект, като морал, като възрожденски дух и к изключителен професионалист. Аз имах тази огромна привилегия, за което съм благодарен на съдбата", пише Василев.

Алексиев се кандидатира през 2014 г. за независим депутат, но не влезе в парламента.

Синът на Райко Алексиев у нас бе извeстен като обществен и политически анализатор, коментатор, автор на книги. В последните години негови текстове и интервюта изл различни български медии, бе председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Той бе твърд защитник на добива на шистов газ, дълги години е работил в корпорация RAND. Неговите анализи за националн сигурност на САЩ се използват от Пентагона и ЦРУ. Научен сътрудник е в института „Хъдсън".

Алекс е емигрирал в САЩ през 1965 г. - 21 г. след убийството на баща му от комунистическата власт. 

Само преди 4 дни, политологът направи коментар пред Lupa.bg "Турски бежанци помагат на ИДИЛ".

„Споразумението за мигрантите с Турция е глупаво, защото не е от полза за ЕС. Затова не е голяма беда, че Реджеп Ердоган плаши, че ще го прекрати. Бежанците и без това са много. Малко по-уязвима обаче става България заради съседството си с турската република”. Това коментира пред Lupa.bg Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.