Почина проф. Нансен Бехар

Новини
16:36 - 17 Януари 2022
7848
Почина проф. Нансен Бехар

На 81-годишна възраст почина авторитетният български учен проф. д.и.н. Нансен Бехар.

Проф. д.и.н. Нансен Бехар е роден на 17 април 1940 г. в гр. Стара Загора. Той е професор по международни икономически отношения и доктор на икономическите науки. Автор е на научни монографии, статии и студии по проблемите на икономиката, икономическите теории и националната сигурност, публикувани на 9 езика.

Проф. Нансен Бехар е бил директор на Института за социални анализи към БАН, ръководител на катедра икономика в Софийския университет и преподавател в УНСС. Участвал е като ръководител и член на международни проекти – по естествените ресурси към ООН, икономическата сигурност на Балканите към фондация „Форд“, по етническите конфликти и икономиката към НАТО и др. През 1992 година проф.

Бехар основава първия частен изследователски институт - Института за социални и политически анализи. Проф. Нансен Бехар е народен представител в 38-ото Народно събрание, зам. председател на Комисията за национална сигурност, член на Парламентарната делегация в Европейския парламент. Членува в Пьогушкото движение на учените, основано от Айнщайн и Ръсел, както и на международни асоциации по политически науки и на международни редколегии.

Проф. Нансен Бехар е бил заместник-председател на Президиума на Висшата атестационна комисия, член на Икономическия и социален съвет на Република България и на Европейския икономически и социален комитет. Проф. д.и.к. Нансен Бехар е постоянен член на движението на учените за сигурност и глобални проблеми на Европейския съюз.