Почина сценаристът на "Планината Броукбек"

Лари Макмъртри написа повече от 30 романа и над дузина нехудожествени произведения

Култура
23:00 - 27 Март 2021
3717
Почина сценаристът на "Планината Броукбек"

На 84-годишна възраст почина писателят и сценарист Лари Макмъртри - носител на наградите „Пулицър“ и „Оскар“, съобщи неговият представител Аманда Лундбърг.

Творецът е издъхнал на 25 март от сърдечна недостатъчност, заобиколен от близките си, с които е живял, включително дългогодишната му партньорка Даяна Осана, съпругата му Норма Фей и техните три кучета.

Лари Макмъртри беше обичан заради приковаващите и въпреки това несантиментални изображения на американския Запад в романите си.

Макмъртри е роден в Арчър Сити, Тексас през 1936 г. Някои от най-известните му романи включват "Последното шоу на снимки", "Конник" и "Условия на любезност". Неговият роман "Самотен гълъб" печели награда "Пулицър" през 1985 г. и е адаптиран към телевизионния минисериал, спечелил "Еми".

Като цяло Макмъртри е написал повече от 30 романа, както и над дузина нехудожествени произведения, обхващащи мемоари, история и есета. Написал е и над 20 сценария.

Няколко други романа на Макмъртри са адаптирани във филми, които му носят над 25 номинации за "Оскар". През 2006 г. печели „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий за филма "Планината Броукбек" (съвместно с Даяна Осана) по романа на Ани Пру. Макмъртри е публикувал освен това мемоари и няколко есета.

Филмът „Планината Броукбек“ (2005) е носител на няколко престижни награди, сред които „Златен лъв“, „Златен глобус“, 3 „Оскара“ и 4 „БАФТА“. На 78-ите поредни Оскари филмът е с най-много номинации — 8. Печели в категориите за най-добра режисура, адаптиран сценарий и музика. Лентата разчупва традициите и за първи път централна тема във филм на Холивуд е гей историята на двама млади фермери. 

Лари Макмъртри имаше завидна книжарница със стотици хиляди тома книги. През 2012 г. той разпродаде 300 хиляди от тях.

На снимката: Лари Макмъртри получава Националния хуманитарен медал от американския президент Барак Обама през 2015 г.