Почина Стуци Ламборджинито, разследван за 30 милиона

Скандалният военен години наред управляваше най-апетитните имоти в София

Политика
00:19 - 19 Март 2019
7589
Почина Стуци Ламборджинито, разследван за 30 милиона

Една от най-противоречивите фигури в българската армия – полк. Стоян Стоянов, известен с колоритния си прякор Стуци Ламборджинито, е починал внезапно в събота, 16 март. Той е издъхнал буквално минути след като е напуснал болницата, където бил на хемодиализа. Преди година и половина Стуци бил диагностициран с тежко заболяване, разказаха негови колеги.

Стоян Стоянов – Стуци Ламборджинито ръководеше вече закритата Изпълнителна агенция „Военни клубове и информация” още от създаването ѝ, като за периода на съществуването си през 1999-2008 г. агенцията управляваше 48 военни клуба в страната, резиденция „Лозенец”, Военната киноиндустрия, Военния телевизионен канал, в. „Българска армия”, списание „Български войн”. „Военни клубове и информация” се занимаваше с реклама и отдаване на имоти под наем - едни от най-посещаваните заведения в столицата и в страната се намират именно в апетитни военни имоти. Агенцията имаше и доста солиден годишен бюджет, който Стуци харчеше по свое усмотрение и очевидно е спомогнал за благоприятното му финансово.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев разформирова агенцията през 2008 г., след като откри колосални злоупотреби. Е, Стуци светкавично се сдоби с нов пост. Той стана заместник-директор на Агенция „Социални дейности” към Министерството на отбраната, която обслужва жилищата, оборотния фонд и покупките.

Прокуратурата разследваше Стоянов за далавери с военното НДК и неотчетени наеми от армейските имоти в размер на повече 30 милиона лева. Делото обаче бе набързо прекратено, след като Ламборджинито намекна, че ще натопи и други, облажили се от военните имоти. Имаше скандални случаи - например Военния клуб бе отдаден под наем на фирми, контролирани от мутри за 870 лева на месец и именно там години наред се помещаваха клуб "Червило", бар "Блек Лейбъл" и пицария "Виктория". Публична тайна бе, че Стуци прибираше от тази срамна сделка по 10 000 долара всеки месец от наемателите.

Прякорът си Стуци Ламборджинито Стоянов беше получил заради страстта му към бързите скорости и скъпите коли, които не бе особено ясно как е придобил с едната държавна заплата. В гаража си той има едно от малкото в света “Ламборджини Контач”, което се оценява на около 850 000 евро.

През 2011 г. Стоян Стоянов се кандидатира за кмет на София от листата на партия „Нова сила“ и получи незавидните 0,74% от гласовете.