Почитаме свети Климент Анкирски

Имен ден празнуват Климент, Климо, Климентин, Климентина, Клементина, Христофор и Харитон

Новини
10:57 - 23 Януари 2021
1710
Почитаме свети Климент Анкирски

На 23 януари църквата почита Свети мъченик Климент, епипскоп Анкирски.  На тази дата почитаме още Свети мъченик Агатангел и Свети Павлин /епископ Нолански/. Свети Климент бил избран за Анкирски епископ когато бил на 20 години. Той станал първата жертва на деветото гонение на християните в Мала Азия. Бил хвърлен в тъмница и изтезаван в продължение на 28 години.

Свети Климент пострадал в различни градове от единадесет мъчители: в Анкира от галатайския наместник Домитиан, в Рим от цар Диоклетиан, в Никомидия от воеводата Агрипин, отново в Анкира от княз Курикий, в Амисия от царския наместник Домиций, в Тарс от цар Максимиан, пак там от управника Сакердон, а след това от княз Максим и велможата Афродисий, отново в Анкира от княз Лукий и накрая от воеводата Александър.

Всички тогавашни мъчители си го препращали един на друг като някакво невиждано чудо, защото в продължение на толкова много години и при толкова най-разнообразни жестоки мъчения той не могъл да бъде победен или разколебан - заедно с ученика си Агатангел.

Накрая воеводата Александър наредил на един от воините си да удари с меча си архиерея отзад по шията. Климент бил избягал от тъмницата и отслужвал литургия в пещерна църква. Щом воинът го ударил, главата на свети свещеномъченик Климент паднала на Божествения престол. Така свети свещеномъченик Климент завършил продължителния подвиг на страданието си, след като в течение на двадесет и осем години изтърпял безбройни и неизказани мъки за Христа.

Имен ден празнуват Климент, Климо, Климентин, Климентина, Клементина, Христофор и Харитон.