Почти без захар с Lupa.bg: Плодова пица с пъпеш, ягоди и манго пюре
за 4 порции, 60 мин
Продукти
150 г пълнозърнесто пшенично брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. извара – 50 г
1 яйце
1 с.л. смлени лешници - 15 г
550 мл прясно мляко
½ шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт
1 пак. ванилов пудинг на прах
2 ½ с.л. мед
½ манго - 200 г - може да се замени с кайсии, нектарини, праскови
300 г пъпеш
250 г ягоди или други горски плодове
2 с.л. белени бадеми – 40 г
2 с.л. корнфлейкс без захар – 10 г
Приготвяне
Смесват се брашното и бакпулверът. Добавят се изварата, яйцето, смлените лешници, 50 мл прясно мляко и се омесва гладко тесто с куките на ликсера или на ръка.
Разточва се върху хартия за печене на кръгла основа за пица с дебелина 0,5 см.
Пече се с хартията в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 15 мин. Оставя се да изстине.
Семенцата ванилия и ваниловият пудинг се смесват с останалото прясно мляко, 2 с.л. мед и се сварява на крем.
Разстила се върху пицата и се оставя да изстине.
Обеленото манго се нарязва на парченца и се пасира. От пъпеша се изрязват топчета със специална лъжичка или се обелва и се нарязват кубчета. Почистените ягоди се нарязват на парченца.
Бадемите се запичат на сух тиган до златисто.
Пицата се покрива с пъпеша и ягодите и се полива с манго пюрето. Поръсва се с бадемите и корнфлейкса. Полива се на нишки с останалия мед.