Под проливен дъжд в Сидни: Многохиляден митинг в подкрепа на Русия

Плакати "НАТО, махай се от руските граници!" и такива с лика на Путин бяха най-масови

Новини
16:42 - 08 Март 2022
3912
Под проливен дъжд в Сидни: Многохиляден митинг в подкрепа на Русия

В най-големия град в Австралия - Сидни, се проведе митинг в подкрепа на Русия. Според кореспондент на ТАСС, не само руски австралийци, но и представители на редица други диаспори, включително украински, са участвали в митинга, проведен близо до сградата на Генералното консулство на Руската федерация.

Събраните пред Генералното консулство изразиха подкрепата си за Русия, народа на Донбас, както и усилията на Руската федерация да денацифицира Украйна. Участниците в митинга държаха руски, австралийски и сръбски знамена, плакати с лозунга "НАТО, махай се от руските граници!" и портрети на Владимир Путин.

Участниците искаха не само да изразят солидарност с родината си, но и да призоват австралийските власти да защитят руснаците, живеещи в тази страна.

„Много етнически руснаци живеят в тази гостоприемна, мултикултурна страна, повечето от тях са австралийски граждани и вярваме, че тук няма да има място за това, което знаем от новините, че се случва в някои други страни, че няма да видим заплахи и тормоз тук на национална основа“, каза Ксения Трифонова, като подчерта, че „много е важно да се запази работата на руските медии в чужди страни, за да могат хората да видят и чуят различен поглед върху случващото се, това ще им позволи да разберат Руснаци, за да разберат нашата гледна точка."

Митингът край сградата на руското генерално консулство в Сидни продължи повече от два часа, въпреки проливния дъжд. Акцията се проведе под контрола на щатската полиция на Нов Южен Уелс и няколко бригади на австралийската федерална полиция. Според служителите на реда по време на неговото протичане не са регистрирани инциденти.

Сутринта на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в Украйна в отговор на призива на лидерите на републиките на Донбас за помощ. Той подчерта, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии, целта е демилитаризация и денацификация на страната. След това САЩ, ЕС, Великобритания, както и редица други държави, включително Австралия, обявиха, че налагат санкции срещу руски физически и юридически лица.