Под строй: Депутатите си мерят кръвната захар преди второто четене на бюджет 2020

Профилактиката е много важна, защото предотвратява проблеми на здравето, изтъкна шефката на парламента Цвета Караянчева

Новини
12:15 - 14 Ноември 2019
1390
Под строй: Депутатите си мерят кръвната захар преди второто четене на бюджет 2020

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова депутатите да си изследват кръвната захар и изрази надежда всички да са здрави, защото им предстои важна работа в следващите седмици.

Това стана при акция в законодателния орган, по време на която депутатите си изследваха кръвната захар и гликирания хемоглобин, информира news.bg.

Профилактиката е нещо много важно, защото то предотвратява всички проблеми на здравето, изтъкна тя. Призовавам всички колеги да направят скрининга, ще има достатъчно възможности и да се надяваме, че всички сме в добро здраве, защото това, което ни предстои в следващите седмици е много важно за държавата, посочи Караянчева. Изследвайте се, ако има някой някакви проблеми, ще бъде насочен за овладяването им, призова парламентарният шеф.

Смисълът на Световния ден за борба с диабета е да бъдем внимателни със здравето си, както и да се преглеждаме регулярно, да живеем здравословно и да се движим повече, заяви и шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

Диабетът е тиха пандемия, която засяга много души, предупреди тя. Увеличава се честотата на диабет и затова хората трябва да се изследват профилактично. В България има около 500 хиляди диагностицирани пациенти с диабет, изтъкна Дариткова. Предполага се, че около 150 хиляди души не знаят, че имат такова заболяване.