Подготвят ни: Миграцията ще оправи демографската криза в ЕС

Новини
15:11 - 12 Септември 2024
1214
Подготвят ни: Миграцията ще оправи демографската криза в ЕС

Намаляването на броя на хората в трудоспособна възраст в Европа ще окаже огромен натиск върху социалните системи и публичните финанси през следващите десетилетия, според доклад, който ще бъде обсъден от Европейския съюз (ЕС) тази седмица.

Документът, изготвен от мозъчния тръст Bruegel, е основа за дискусии между представители на министерства на финансите и централни банки от 27-те държави членки на ЕС, предава Ройтерс.

Докладът подчертава, че застаряването на населението ще доведе до намаляване на броя на работещите и плащащи данъци, като същевременно ще увеличи броя на хората, които получават пенсии и се нуждаят от здравни грижи. Дори ако имиграцията продължи със сегашните темпове, тя няма да бъде достатъчна да компенсира спада на работоспособното население, се посочва в доклада.

Унгария, която е ротационен председател на ЕС и ще бъде домакин на срещата в петък и събота, се противопоставя на увеличаването на имиграцията. Вместо това Будапеща ще

предложи мерки като увеличаване на раждаемостта чрез по-голяма подкрепа за семействата и стимулиране на трудовата активност.

Според Bruegel, без нетна имиграция, броят на хората в работоспособна възраст (20-64 години) в Европа ще намалее с около една пета - до 207 милиона през 2050 г. в сравнение с 264 милиона през 2022 г. Дори ако ЕС приема над един милион имигранти годишно, това ще компенсира по-малко от половината от спада на трудоспособното население.

Докладът също така посочва, че бъдещите мерки трябва да включват реформи в пенсионната система и по-добро управление на разходите за здравеопазване и грижи за възрастни хора. Според прогноза на Европейската комисия, до 2070 г. на всеки 10 неактивни лица над 65 години ще има само 14 заети лица, спрямо 22 през 2022 г.

Срещата в Будапеща съвпада с приключването на преговорите между държавите членки на ЕС и Европейската комисия за индивидуалните планове за намаляване на държавния дълг, които ще поставят публичния дълг на устойчиво намаляваща траектория.