Подмладяването с кръв е доста опасно

Мнозина смятат, че така ще се преборят с деменцията и сърдечните проблеми, но процедурата е потенциално рискова

Актуални новини
18:58 - 14 Март 2019
3753
Подмладяването с кръв е доста опасно

Природата не случайно ни е програмирала да остаряваме постепенно, защото като изнемощяваме бавно и неусетно, ние свикваме безболезнено с мисълта за неизбежната смърт, т.е. накрая все пак я приемаме, като нещо неизбежно. През последните няколко десетилетия обаче учените непрекъснато търсят начин да удължат максимално живота ни, отлагайки смъртта. И това се превърна в тотална истерия. Днес всеки иска да спра тези естествени процеси и да съхрани физическата си „младост“ и „хубост“. Без да си дава сметка, че това води до панически страх от смъртта.

Наистина е за предпочитане да сме в добра физическа форма – дори в по-късните си години. Така най-вече ще си спестим неудобството, да сме зависими от другите. Но дали си струва да плащаме абсурдната цена за някои още по-абсурдни терапии?! Като това да ти преливат „младежка кръв“, например…

Мисълта за скорошната смърт може наистина да е истински кошмар за някои възрастни хора, които влага всичките си сили и пари, за да изглежда и да се чувства неестествено „млади“. Но за щастие те са по-скоро изключение о т правилото – поне що се отнася до България. Повечето родни пенсионери не се борят с природата, а само с болката, която често съпровожда мускулните и ставните промени, характерни за остаряването.

Въпреки това има такива, които са се вманиачили по преливането на кръв и плазма от млади хора, твърдят родните хематолози. По думите им американската мания за забавяне на стареенето е обхванала някои наши родни звезди от шоубизнеса. Те смятат, че така не само ще се преборят със стареенето, но и с някои болести, като сърдечносъдовите проблеми и старческата деменция. Но се оказва, че според последните проучвания в тази област, подобно поведение може да е потенциално опасно.

В изявление на експертите от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), публикувано неотдавна, се твърди, че няма доказателства за положителния ефект от преливането на кръв и плазма от млади донори на възрастни пациенти. Тази терапия категорично не предпазва от болестта на Алцхаймер, деменция или болест на сърцето. Нещо повече - специалистите заявяват, че хората рискуват неоснователно здравето си. „Тези кръвни продукти не трябва да се приемат за безопасни или ефективни. Сериозно предупреждаване както лекарите, така и пациентите, че подобни терапии извън клиничните проучвания, са недопустими и нежелани“, пише в доклада на американските експерти. Те са особено притеснени от „безскрупулните реклами“ на кръвно-плазмения метод за подмладяване.

Все още няма научни данни за дозирането, така че лекарите не са сигурни колко точно кръв или плазма са безопасни за преливане с цел подмладяване на тялото. Проблемът е, че използването на големи количества плазма може да доведе до риск от инфекции, алергии и респираторни проблеми. Когато човек е в животозастрашаващо състояние, медиците преливат кръвни продукти до стабилизиране на организма. При напълно здрави хора обаче не е ясно, каква доза ще е необходима, за да е ефективна.