Подоляк: Г-н Кисинджър , нищо не разбирате

"Формулата за мир", която царят на американската дипломация предложи за край на конфликта между Русия и Украйна не се понрави на Киев

Новини
20:42 - 18 Декември 2022
5738
Подоляк: Г-н Кисинджър, нищо не разбирате

Киев отхвърли предложената от бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър формула за уреждане на конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

"Г-н Кисинджър все още не е разбрал нищо. Нито за естеството на войната, нито за последствията от нея за международните отношения", написа в социалната мрежа Телеграм украинският президентски съветник Михайло Подоляк. "Всъщност рецептата, която бившият държавен секретар предлага, но която се страхува да каже гласно, е проста: умиротворяване на агресора чрез жертване на части от Украйна и получаване на гаранции за ненападение срещу други източноевропейски държави."

Той добави, че "всички привърженици на простите решения трябва да запомнят следното очевидно нещо: всяка сделка с дявола - лош мир за сметка на украински земи - ще бъде победа за Путин и рецепта за успех на автократите по света".

В своя статия за сп. "Спектейтър" Кисинджър припомни предложената от него през май формула за спиране на огъня в Украйна, която предвижда руската армия да се върне на позициите си отпреди инвазията на 24 февруари, а Крим да бъде предмет на "преговори".

В интервю от вчера директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че макар и повечето конфликти да приключват с преговори, оценката на ЦРУ е, че Русия все още не е достатъчно сериозна в намерението си за започване на истински преговори за прекратяване на войната.