Подранило мъртво вълнение дебне летовниците по южните плажове

Появява се в следобедните часове, пяна на метри от брега го издава

Новини
08:16 - 15 Юли 2019
5304
Подранило мъртво вълнение дебне летовниците по южните плажове

Подранило за летния сезон мъртво вълнение дебне летовниците по Южното Черноморие, предупреждават спасители. Обикновено т. нар. мъртвак се появява около Илинден (20 юли или 2 август по стар стил) и в началото на август. 

Заради климатичните промени обаче влачещите навътре течения се появяват и в необичайно време. Миналата година например първите случаи на повлечени от мъртвак летовници в Бургаско са се появили още през юни, информира trafficnews.bg.

Мъртвото вълнение този сезон действа по нов “график” – в следобедните часове. Поради тази причина през последните 10 дни флаговете по вишките на плажа в Бургас са като на светофар. Сутринта започва със зелено знаме за спокойно море, около обед става жълто и от 14 до 17 часа, когато излиза вятър, сигнализацията вече е червена – за опасно море и мъртво

Комбинацията от условия за поява на мъртво вълнение са редуване на топло и студено време, съпроводено със силен вятър.. Мъртвото вълнение се забелязва трудно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а навътре в морето. Има признаци, по които се познава мъртвакът – на няколко метра от брега излиза много пяна върху водата.