Подсъдим за нападение над полицай: Разбирам български чат-пат

18:35 - 16 Януари 2024
2955

Братята Стефан и Илия Атанасови не могат да кажат кога са родени. "Не знам", отговори всеки поотделно, когато пловдивският районен съдия Георги Гетов ги попита кое е датата и годината, в която са се появили на бял свят.

Двамата се изправиха пред Темида по обвинение за причиняване на лека телесна повреда на полицая Никола Сираков по време на купон за годеж в кв. "Столипиново".

Атанасови признаха в съдебната зала, че са неграмотни. 37-годишният Стефан изобщо не е ходил на училище, а Илия, на 24, е бил в първи клас, но не го е завършил.

"Български поне разбирате ли?", попита Гетов по-възрастния брат, а той му отговори с "чат-пат".

На 24 септември м.г. в квартала било организирано огромно тържество. На улицата били извадени много маси с украса и червен килим, имало и диджей. Присъствали около 300 гости. Около 21,45 ч. в полицията били подадени няколко сигнала за силна музика и шум от партито и на мястото бил изпратен полицейски екип.

Униформените разпоредили на празнуващите да спрат музиката. Останали в патрулката на свалени прозорци, когато Стефан Атанасов се доближил, отворил шофьорската врата и тръгнал да дърпа полицая Никола Сираков, викайки: "Сега ще видиш ти!"

Служителят на реда му казал да спре с крясъците и да застане на място, като излязъл от колата, за да го задържи. Атанасов оказал съпротива, ударил го с юмрук в гърдите и го съборил на земята. В този момент пристигнал брат му, който изритал Сираков в крака.

Тълпа гости на годежа се събрала около патрулката, за да гледа боя, като всички крещели. Вторият полицай от екипа излязъл от колата и извадил пистолета си. При вида на оръжието хората се разбягали, а полицаите успели да извикат втори патрул, който задържал извършителите. В резултат от ударите Николай Сираков получил три кръвонасядания на гръдния кош, охлузване на лакътя, коленете и подбедрицата.

Братята Атанасови и адвокатът им Димитър Будаков изразиха желание за сключване на споразумение с прокуратурата. Това обаче не се случи, тъй като съдия Георги Гетов откри техническа грешка в обвинителния акт, която трябва да бъде отстранена.