Подуправителят на БНБ Петър Чобанов ще е следващият служебен премиер?

Главчев вече не е харесван начело на кабинета, а Андрей Гюров е отстранен, даде коз Георги Кадиев

Новини
16:20 - 18 Юли 2024
3673
Подуправителят на БНБ Петър Чобанов ще е следващият служебен премиер?

Подуправителят на БНБ и бивш финансов министър Петър Чобанов вероятно ще е следващият служебен премиер. Такава любопитна хипотеза сподели ексдепутатът Георги Кадиев. 

Социалистът тръгна от казуса за отстраняването на Андрей Гюров от поста подуправител на БНБ, което бе изтълкувано като задраскването му от "домовата книга" с кандидати за премиери, както преди време се изрази президентът Радев.  

"Говори се, че Гюров е отстранен, за да не попада в обхвата на лицата, които президентът има право да направи служебен премиер.

Дълбоката държава вече не харесва Главчев и тика президента към избор на Петър Чобанов за нов служебен премиер след обявяването на избори, ограничавайки броя на кандидатите. Чобанов не иска, защото трябва да напусне БНБ, но никой не го пита. Избори." Така лаконично Кадиев описа актуалната картина на политическия фронт.

Възможността Чобанов да заеме първото място в изпълнителната власт никак не е далеч от реалността, защото ясният прочит на политическата обстановка сочи, че редовно правителство в 50-ия парламент така и няма да има, а наесен - в края на октомври или началото на ноември ни чакат нови избори. Така че явно на дневен ред остава ново служебно правителство.  

Тогава, според последните промени в Конституцията, служебният премиер ще трябва да бъде избран между шефовете и зам.-шефовете на БНБ, Сметната палата и омбудсмана. 

Чобанов отговаря на профила служебен премиер и с миналия си опит като член на кабинета в качеството си на финансов министър, и с компетентността в съответния ресор, който ще е особено важен по пътя на смяна на националната валута, коментираха политици.  
 
Петър Чобанов е финансист и университетски преподавател. Той бе финансов министър в периода2013 – 2014 г., в кабинета на Пламен Орешарски.Преди това е бил изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози (2005 – 2009) и председател на Комисията за финансов надзор (2009 – 2010). Народен представител от парламентарната група на ДПС в XLII народно събрание, XLIII народно събрание, XLVI народно събрание и XLVII народно събрание, XLIX народно събрание. На 26 юли 2023 година е избран от XLIX народно събрание за подуправител на Българската народна банка, направление „Банково“.