Подвизите на CR7 на европейски финали

Една от емблемите на Португалия има до момента пет участия на първенства на Стария континет, сега стартира шесто

Спорт
15:00 - 14 Юни 2024
1666
Подвизите на CR7 на европейски финали

Кристиано Роналдо ще подобри поредния рекорд, когато стъпи на терена по време на Евро 2024 в Германия, което започва в петък вечер. 39-годишният стрелец е на път да се превърне в първият футболист в историята, участвал на шест европейски първенства.

Мегазвездата на Португалия в момента дели първото място в класацията с испанския страж Икер Касияс, който също е играл пет пъти на еврофинали. Идния вторник обаче, когато "мореплавателите" се изправят срещу Чехия в откриващия си мач от група F, CR7 има шанс да застане еднолично на върха.

Ще ви запознаем с представянето на Кристиано по отношение на голове и асистенции в досегашните му появявания на шампионати на Стария континент.

Евро 2004: Два гола и две асистенции

Дебютът на Роналдо на еврофинали е по време на турнира през 2004 г., когато Португалия е домакин на престижната надпревара - всъщност последният голям форум, на който участва и България.

Той е една от младите звезди на европейското първенство заедно със съотборника си в Манчестър Юнайтед Уейн Рууни.

Младият Кристиано блесва на 1/2-финалите, където бележи първия гол за своите при победата срещу Нидерландия с 2:1. Броени дни по-късно обаче той претърпява огромно разочарование след шокиращата загуба на "мореплавателите" от Гърция в мача за титлата - 0:1.

Евро 2008: Един гол и три асистенции

Финалите през 2008-а са най-неуспешните за 5-кратния носител на "Златната топка" по отношение на отбелязани голове. Той се разписва само веднъж в хода на турнира, като това се случва при победата над Чехия с 3:1 в груповата фаза.

Нападателят на Ал Насър все пак дава три асистенции на това европейско, в което Португалия остава на крачка от финалното каре. Иберийците отпадат от турнира след поражение с 2:3 от Германия в Базел в 1/4-финалите.

Евро 2012: Три гола

Преди Евро 2016 Роналдо търпи критики затова, че не успява да пренесе успехите си на клубо ниво с националния тим. До голяма степен обаче тези нападки са неоправдани, имайки предвид постиженията на бившия ас на Реал Мадрид в турнира, в това число изданието от 2012-та.

В последното той поразява целта три пъти и има основна заслуга за класирането на Португалия за 1/2-финалите.

Всичките три гола на Кристиано на Евро 2012 са много важни - два при успеха над Нидерландия във финалето на груповата фаза и единствения за победата срещу Чехия в 1/4-финалите.

"Мореплавателите" остават на крачка от големия финал след поражение с дузпи от съседа Испания.

Евро 2016: Три гола и две асистенции

Достигаме до най-значимия успех на Роналдо с националния тим - триумфа, макар и изненадващ, на финалите през 2016 г.

Голаджията от Мадейра е с може би най-слабия тим на Португалия във всичките си участия на европейско, но въпреки това стъпва на континенталния връх.

Кристиано се представя на приливи и отливи на надпреварата във Франция, където записва три гола и две асистенции. Той е принудително заменен във финалния мач срещу "петлите" заради контузия, но остава край тъчлинията, давайки указания на своите съотборници в един от най-паметните моменти в историята на турнира.

Евро 2020: Пет гола и една асистенция

Освободен от напрежението, че не е печелил трофей с националния тим, Роналдо репликира формата си на клубно ниво по време на последното европейско първенство, проведено с година закъснение през 2021-ва. Той блесва с пет точни попадения в груповата фаза, като три от тях са от дузпи.

Португалия се препъва още на старта на елиминациите след поражение от Белгия с 0:1, но въпреки това CR7 разделя "Златната обувка" с Патрик Шик от Чехия.

Индивидуалният приз, както и първото място във вечната класация на топ реализаторите на еврофинали, е малко утешение за незащитената европейска титла.

Сега предстои поредното предизвикателство пред португалската мегазвезда, която не се притеснява да преследва и да чупи рекорд след рекорд.