Погнаха футболни шефове за данъци

Спорт
13:56 - 07 Октомври 2020
2385
Погнаха футболни шефове за данъци

Офиси на Германския футболен съюз (ГФС) и домове на ръководители на ГФС са били претърсени във връзка с подозрение в укриване на данъци, заявиха следователи от Франкфурт.

Властите съобщиха, че над 200 полицаи са били ангажирани в претърсването на офисите във Франкфурт и още пет германски федерални провинции – Хесен, Бавария, Северен Рйн Вестфалия, Долна Саксония и Рейнланд-Пфалц.

В обиските са участвали около 200 служители, включително данъчни служители и федерална полиция.

Разследванията са насочени до голяма степен срещу шестима бивши и настоящи ръководители на ГФС. Те са обвинени, че умишлено са декларирали приходи от реклама през 2014 и 2015г. в домакинските мачове на националния отбор. Обвиненията са свързани с реклама на стадионите.

Сумата на укритите данъци може да надхвърля 4,7 милиона евро.

„Въз основа на досегашното разследване съществува подозрението, че обвиняемите са знаели за данъчната неправилност, но съзнателно са го направили, за да укрият данъци“, се казва в изявлението на прокуратурата.

Имената на шестимата души не са посочени.

Това е последният от поредица правни дела срещу една от най-големите футболни асоциации в света през последните години.

Разследване постави въпрос относно присъждането на домакинството на Световното първенство през 2006 година на Германия и начина, по който бяха похарчени парите в навечерието на турнира.

ГФС наскоро „приятелски“ прекрати сътрудничеството си със своята маркетингова агенция „Инфронт“ след почти 40 години партньорство, след като се появи съобщение за възможни финансови нередности.