Погроми в Кот д’Ивоар

Домакините на Купата на Африка останали часове в съблекалнята, за да се спасят от гнева на феновете

Спорт
16:52 - 23 Януари 2024
3957
Погроми в Кот д’Ивоар

Домакинът на Купата на африканските нации Кот д‘Ивоар допусна тежко поражение с 0:4 от Екваториална Гвинея в последния си мач от груповата фаза.

Крайно разочароващият резултат почти сигурно ще означава край на участието на котдивоарците на домакинския форум. Последната им надежда да продължат към елиминациите е като един от най-добрите трети отбора.

След агонизираща загуба феновете на Кот д‘Ивоар вилняха около стадиона. Те изпочупиха стъклата на автобуси. Бяха нанесени поражение и по сгради.

Тежкото поражение провокира гнева на местните привърженици, стигайки се до сериозни сцени на насилие по улиците на града и слухове за атака на автобуса на “слоновете”, както е известен местният национален тим, след двубоя. Играчите на Кот Д’Ивоар са останали на стадиона часове след двубоя от съображения за сигурност и по препоръка на властите, за да избегнат сцените на насилие извън стадиона. 

Местни медии допълват, че това се отнася и за победителите от Екваториална Гвинея, които също е трябвало да останат в съблекалнята си часове наред. 

След успеха с 2:0 на старта срещу Гвинея Бисау, котдивоарците паднаха срещу Нигерия. От групата със сигурност излизат нигерийците и Екваториална Гвинея, които заемат първото и второто място.