Погромите на протеста са организирани в чат

Новини
18:08 - 17 Юли 2020
3732
Погромите на протеста са организирани в чат

В чат са били организирани 4-мата младежи, мятали бутилки по полицаите и Народно събрание-2 на протеста във вторник. Новината съобщи прокурор Иво Боев в Софийския районен съд.

В петък там той поиска постоянен арест за Любомир Велков, Алекбер Бичев, Дейвид Георгиев и Иван Колев. Четиримата са обвинени в хулиганство, отличаващо се с особена дързост. Те мятали стъклени бутилки, кутии с червена блажна боя, а Велков счупил и 6 прозореца на вратата на Народно събрание-2.

Чатът, с които младежите били организирани, бил открит в телефона на Георгиев. Той е единственият осъждан от четиримата. Има условна присъда за каране надрусан. 22-годишният Георгиев е В разговора били записани 3 имена на всички, които трябва да дойдат. Имало и инструкции за всяване на безредици. Засега организаторът на провокаторите не е установен.

Съдия Радослава Качерилска обясни, че има данни четиримата да са хулиганствали. Те обаче изтъкна, че младежите нямат обвинение за саботиране на протеста. Заради чистото им съдебно минало тя пусна Колев и Бичев с гаранции от по 1000 лв. Велков трябва да плати 1500 лв., защото освен, че мятал бутилки, чупил и прозорците на вратата на Народно събрание-2. Георгиев пък ще плати 2000 лв., защото е осъждан.

Решението не е окончателно, прокуратурата може да го атакува на 23 юли пред Софийския градски съд.