Погват Реал

Мадридчани укриват 122 млн. от разходите си

Спорт
12:15 - 13 Юли 2023
1297
Погват Реал

Разследване на британския вестник "The Telegraph" разкрива за съмнителни детайли от финансовите отчети на испанския колос Реал (Мадрид).

Става въпрос за 122 милиона евро разходи, за които Кралският клуб отказва да отговори какви са, а просто ги е описал в графа "други". В тази графа фигурират общо 136 милиона, но 14 от тях са описани като разход към Ла Лига, а проблемът идва с останалите 122 милиона.

Според "Тhe Telegraph", става върпос за схема със заобикалянето на финансовия феърплей, която в Реал умело използват.

Тъй като според финансовия феърплей клубовете не могат да харчат повече, от колкото изкарват, то Реал е получавал свежи средства от инвестиционната група "Providence", които вместо заем, са били описвани като споразумение за продажбата на бъдещи маркетингови приходи.

Така компанията инвестира в клуба, а след година или две получава своите пари като част от приходите на Реал. Това са авансови плащания в брой, с които клубът покрива текущи нужди, а след това сумите напускат Реал като плащания към трета страна.

Големият трик е, че тзи транзакции не се считат за заем в покриването на финансовия феърплей, а това си е един вид законно заобикаляне на правилата.

Трик, който през годините използваха ПСЖ и Манчестър Сити, когато просто получаваха огромни суми от компании на своите собственици под формата на спонсорство, а не като директна инвестиция или фиктивен заем.

От "Тhe Telegraph" са уведомили УЕФА за своето разследване, като по всяка вероятност централата ще извърши разследване по казуса, в който няма нищо нередно според испанските финансови правила.