Похвално! Италия дава €2 млн. за музей за Кристо

Новини
10:44 - 12 Август 2020
550
Похвално! Италия дава €2 млн. за музей за Кристо

Италианското правителство дава 2 млн. евро за създаване на къща-музей за инсталацията на Кристо “Плаващите кейове”. Музеят ще бъде открит в сградата Ca’ del Dutur, като за целта тя ще бъде реставрирана. Това е знатна историческа вила близо до замъка от XV век на Монте Изола - най-големия езерен остров в Европа.

Вилата навремето е била дарена на местната общност, за да я използва за амбулатория – затова и преведено от местния диалект името значи “Къща на доктора”. Тя е изградена през XVIII век и има четириъгълна форма. Намира се в центъра на земеделски терен до замъка.

Проектът предвижда къщата да се превърне в полифункционален социално-културен център, в който ще има и място за експозиции. Затова и част от вилата ще бъде посветена на починалия на 31 май Кристо и неговите “Плаващи кейове”.

През 2016 г. наподобяващите слънчеви пътеки кейове на художника свързаха за 16 дни през езерото Изео различните части от крайбрежието му.

Благодарение на Кристо езерото Изео и Монте Изола станаха световноизвестни.

По инсталацията на родения в Габрово творец се разходиха 1,2 млн. души от цял свят.

Въпреки че имаше и много критици, проектът постигна огромен успех сред публиката и почитателите на лендарт.

Част от инсталацията ще бъде изложена в постоянна изложба в новия музей. За реализирането ѝ бяха употребени 100 000 кв. м жълта тъкан и 220 000 куб. м полиетилен. Съобщението за новото предназначение на историческата сграда на Монте Изола направи кметът Фиорело Турла.

“Това е голямо удовлетворение – името на Кристо ще бъде свързано завинаги с общината ни”, каза той пред медиите. В профила си във фейсбук кметът написа

Както и преди реализирането на самите “Плаващи кейове”, така и сега – срещу проекта за музея, се обяви местното представителство на Лигата за защита на околната среда. Поводът е, че Италия чрез Министерството на културните ценности ще отдели 2 млн. евро именно за този проект.

Секцията на лигата в местната община Себино иска вместо това парите да се дадат за център за изследване на езерото Изео. Както съобщи в. “Джорнале ди Бреша”, според шефа на лигата в Себино Дарио Балота финансираната от правителството инициатива “не е добър начин да се харчат обществени пари, заети ни от Европейската централна банка”.