Покачва се напрежението на граница на Израел с Ливан

Новини
17:55 - 15 Октомври 2023
4398
Покачва се напрежението на граница на Израел с Ливан

Израелската армия заяви, че се подготвя за координирана атака срещу ивицата Газа по земя, от въздуха и по море, но засега не посочва конкретно време за офанзивата си. Покачва се напрежението и по северната граница на Израел с Ливан.

Израел е отложил сухопътното си настъпление в ивицата Газа поради неблагоприятни метеорологични условия, съобщи вестник "Ню Йорк таймс". Лошото време би затруднило израелските пилоти и дроновете да подпомагат от въздуха придвижването на сухопътните сили, пише изданието.

Хиляди палестинци продължават да бягат от северната част на Газа. Говорител на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заяви, че цивилните трябва да се насочат на юг по маршрут, минаващ от Бейт Ханун към Хан Юнис, който няма да бъде обект на атаки през това време.

"Граждани на Газа, призовавам ви отново. Хамас се опитва да попречи на евакуацията ви, но ние ще ви пропуснем на юг. Напуснете град Газа и околните райони за личната ви безопасност и се насочете на юг, където има условия за оцеляване", заяви говорителят.

Според ООН нареждането на Израел за евакуация тласка все повече Газа към бездна. Палестинските власти заявиха също, че ситуацията в анклава е драматична.

"Ситуацията в палестинските болници е бедствена. Деца и бебета в кувьози умират непрекъснато заради липсата на електричество. По този начин Израел не воюва с Хамас, а с целия палестински народ", каза палестински лекар.

Междувременно израелската армия съобщи, че гранично село е било ударено от противотанкова ракета, изстреляна от територията на Ливан, като най-малко един цивилен е убит. Отговорност за нападението пое ислямисткото движение "Хизбула".

В отговор израелската артилерия е изстреляла около 12 снаряда към Южен Ливан. Израелската армия също така отцепи зона в радиус от 4 километра до ливанската граница и заяви, че умишлено прекъсва джипиес услугите в този район.

ЦАХАЛ съобщиха, че в Газа е ликвидиран още един командир на "Хамас", заподозрян в ръководене на мащабните атаки, извършени от ислямистката организация миналият уикенд.
Израелската армия съобщи, че е убила Билал ал Кедра, един от лидерите на "Хамас".