ПОКЛОН! Канадец даде вода на милион африканци (СНИМКИ+ВИДЕО)

Още като дете Райън събрал пари за кладенец в Уганда, днес има фондация, направила над хиляда извора и тоалетни

Ексклузивно
10:15 - 05 Февруари 2020
19117
ПОКЛОН! Канадец даде вода на милион африканци (СНИМКИ+ВИДЕО)

Добротата все още я има! Вижте това момче - само успя да утоли жаждата на милион африканци в Уганда! Името му е Райън, той е роден в Канада през май 1991 г.

Когато бил малък, само на шест години, в училище неговият учител разказал как живеят децата в Африка.

Дълбоко развълнуван, Райън научил, че някои дори умират от жажда, докато за него е достатъчно само да отиде на чешмата и да получи чиста вода.

Райън попитал учителя колко би струвало да докара вода в Африка. Преподавателят му казал, че има организация, наречена „Watercan”, която може да направи кладенци, струващи около 70 долара.

Много деца в Канада продължават делото на Райън - сами събират средства в помощ на Африка

Когато се прибрал, отишъл направо при майка си Сюзън и казал, че му трябват 70 долара, за да купи кладенец за африкански деца. Майка му обяснила, че за парите трябва да положи усилия и му дала домашна работа, с която Райън печелил няколко долара седмично.

Накрая събрал 70-те долара и отишъл в „Watercan”. От организацията обаче му разяснили, че реалната цена за пробиване на кладенец е 2000 долара. Майка му Сюзън дала да се разбере, че тя не може да му даде всички тези пари, но Райън не се отказал и обещал, че ще се върне, когато има 2000 долара.

Той продължил да работи из квартала и да трупа пари, с което заразил братята, съседите и приятелите му, които започнали да помагат, докато не събрали необходимите пари. Така през януари 1999 г. в село в северна Уганда бил пробит първия кладенец на Райън.

Когато изворът бил готов, училището на Райън започнало да кореспондира с училището край кладенеца. Така Райън срещнал Акана: млад мъж, който се мъчел да учи всеки ден като децата в нормалните страни.

Запленен, Райън помолил родителите си да пътуват, за да се срещнат с Акана. През 2000 г. той пристигнал в града и бил приет от стотици хора, които образували коридор и скандирали името му.

- „Знаеш името ми?” - изненадано питал Райън.

- „Всеки, който живее на 100 километра наоколо, го знае”, отговорил неговият африкански приятел.

6-годишният Райън с първите събрани пари за кладенец в Уганда

Райън днес е на 29 години и има своя собствена фондация, чрез която само до 2016-а са построени повече от 1090 кладенци и 1229 тоалетни в Африка. Той е отговорен и за осигуряването на образование и обучение на местните хора, които да се грижат за кладенци и вода.