Покойният татко на Радев блъсна инвалид, случаят отиде под килима

Пътните полицаи, разследвали инцидента, бяха наказани, че са без фуражки

Общество
13:51 - 03 Април 2020
4421
Покойният татко на Радев блъсна инвалид, случаят отиде под килима

Името на бащата на президента Румен Радев – Георги нашумя през лятото на 2018 г. Тогова стана ясно, че на 17 август възрастният мъж е блъснал с колата си инвалид с триколка в Харманли.

Появиха се публикации, че е имало опит тази информация да бъде прикрита, затова главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър разпоредиха проверка по случая, която донесе наказание на бившия началник на МВР в Харманли Неделчо Кирилов.

81-годишният Георги Радев е шофирал личния се мерцедес, в който е пътувала и съпругата му. На кръгово кръстовище той е отнел предимството на триколката и я е блъснал.

В Youtube се появи запис от камерите за видеонаблюдение, на който се вижда, че пострадалият пада на пътя, мерцедесът спира, но водачът не слиза да му помогне.
Пострадалият - Стефан Тодоров, беше откаран в болница с линейка.

Полицаите съставиха акт на пострадалия, въпреки че вината за катастрофата не е била негова. Инцидентът не беше отразен в полицейската сводка, което породи коментарите, че става дума за умишлено укриване. От полицията са пояснили, че това не е направено, тъй като при катастрофата има само материални щети, а пострадалият е бил само одраскан. По-късно Стефан Тодоров заяви: "Видях колата, че идва, но помислих, че ще спре. Той не ме е видял - дали от слънцето, дали от нещо друго..."Той допълни, че няма претенции към Георги Радев и няма да го съди.

Смешни подробности от реакцията на полицията след катастрофата излязоха наяве от съдебно решение на Хасковския административен съд. Той отмени наказанието на бившия началник на МВР в Харманли Неделчо Кирилов, който беше санкциониран с порицание за 1 г. заради пътния инцидент.

От съдебния акт става ясно, че Кирилов е порицан за това, че полицаите, посетили мястото на инцидента, били без шапки, а той не ги наказал. Шапките обаче били задължителен елемент от униформата. Освен това не изискал документацията, свързана с произшествието. 

В съдебното решение са цитирани обясненията на полицаите, според които младшият пътен полицай, който посетил мястото, звъннал по мобилния телефон на по-старши и му казал, че възникналото ПТП било между две "старчета". Попитал го "дали да го оправя, или да ги остави да се оправят помежду си", и получил инструкции да действа по закон.