Пол Маккартни за Джон Ленън: Щеше да остарее добре (СНИМКИ+ВИДЕО)

Култура
18:10 - 09 Октомври 2020
6822
Пол Маккартни за Джон Ленън: Щеше да остарее добре (СНИМКИ+ВИДЕО)

Ако днес Джон Ленън беше, щеше да навърши 80 години. По повод на годишнината неговата сестра Джулия организира серия от специални събития в родния му Ливърпул. 

Джулия Беърд е смятана за пазител на оставеното наследство от звездата на "Бийтълс". Тя нарича брат си „истински достоен син на Ливърпул“. Говорейки именно за неговото наследство, Джулия заяви за Скай нюз, че Джон Ленън „винаги се е борил против войната и винаги е проповядвал равенство и разнообразие – все неща, с които сме стигнали доникъде и за които непрекъснато говорим и днес“.

Джулия е почетен председател на Strawberry Field - мястото, вдъхновило "Бийтълс" за легендарния им хит, което сега е туристическа атракция, и днес там ще бъде изложено пианото на Джон, което той е използвал при написването на друг голям хит – Imagine.

Посетителите на огранизираната там изложба с негови снимки, някои от които непоказвани досега, се очаква да дарят средства на програма за подпомагане на млади хора с трудности при обучението да получат шанс за трудова реализация.

Неотдавна пък сър Пол Маккартни даде интервю през актьора Алек Болдуин и сподели как си представя Джон Ленън, ако беше успял да навърши 80 години.

„Харесва ми да си представям, че щеше да успее да навърши 80“, казва някогашният член на Ливърпулската четворка. „Приятно ми е да си го представям на 80. Щеше да се занимава с литература. Щеше да пише, но не задължително песни. Беше се насочил в тази посока и имаше няколко малки книжки. Мисля, че щеше да остарее много добре", споделя сър Пол.

По повод на рождената му дата Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк бе осветена в синьо в навечерието на 9 октомври.

В социалната режа се появи и пост на Йоко Оно със снимка на Джон, Йоко и сина има Шон, които са родени в един и същи ден. Синът на Джон и Йоко пък днес навърши 45 години. Под снимката Йоко написа: 

"Честит рожден ден, Джон! Честит рожден ден, Шон! Да вие сте моите ангели. Обичам ви! Йоко"

Джон Уинстън Ленън се ражда на 9 октомври 1940 г., в Ливърпул в семейството на Джулия (по баща Стенли) и Алфред Ленън. Баща му отсъства по време на раждането му, защото е на фронта. Името „Джон“ е избрано от сестрата на Джулия, Мими Смит, а второто е предложено от самата майка, в чест на тогавашния министър-председател на Великобритания сър Уинстън Чърчил.

Когато Джон е 4-годишен, родителите му се развеждат. Майка му се чувства неспособна да се грижи за него и го поверява на леля му Мими. Детството му е трудно заради отсъствието на родителите му, а строгите правила на леля му, развиват бунтовническия му характер. В училище предпочита да рисува карикатури и да скицира, а в тинейджърските години се появява и страстта му към музиката. Моли леля си за китара, но тя отказва да харчи парите си за "глупости". През 1956 г, когато е 16-годишен, Джон Ленън възстановява контакта с майка си и тя му купува китара.

За началото на "Бийтълс" може да се смята датата 6 юли 1957 г., когато Джон се запознава с Пол Маккартни. През 1958 г. Ленън пише първата си песен - "Hello Little Girl", която впоследствие записва с групата и е издадена в албума "Anthology 1". Няколко години Ливърпулската четворка свири в родния им град и в Хамбург, докато Бийтълманията обхваща цяла Англия и Европа, след като през 1963 г. излизат синглите "Love Me Do" и "Please Please Me". През следващата година "Бийтълс" покоряват и САЩ, а Кралица Елизабет II дава на всички членове на групата Most Excellent Order of the British Empire - медали за приходите от продажбата на техните записи.



През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Ленън и Оно сключват брак на следващата година, а през 1970 г., след излизането на албума "Let It Be" "Бийтълс" се разпадат, заради творчески различия и музикантите се впускат в солови проекти.

Групата е призната за една от най-влиятелните в историята на музиката. По време на съществуването си издават общо 12 албума, 13 миниалбума и 22 сингъла, продажбите от които са в размер на 1.3 млрд. копия. През 2004 г. Rolling Stone Magazine поставя Ливърпулската четворка на първо място в списъка си на 100-те най-велики изпълнители на всички времена. 

Името на Джон Ленън не се свързва само с музиката на "Бийтълс". Той се издига като соло изпълнител, писател, актьор и политически активист, превръщайки се в една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век.

На 8 декември 1980 г. Джон Ленън е прострелян с 5 изстрела. Нападателят е Мар Дейвид Чапман - вманиачен почитател, който остава на местопрестъплението, за да дочака полицията. След като прострелва музиканта, той започва да чете "Спасителят в ръжта" на Селинджър. Ленън умира по-късно в болницата, а Марк Чапман получава доживотна присъда.

ЦИТАТИ ОТ ДЖОН ЛЕНЪН:

"Не се страхувай да загубиш – ако човекът не е на твоята вибрация, той така или иначе ще изчезне. Страхувай се да бездействаш и да изпуснеш възможност да бъдеш щастлив. Бъди себе си и бъди честен – търси яснота и тогава всичко ще дойде на своето място! Вселената винаги се грижи за теб! Винаги! Бъди честен – с това не се печелят много приятели, но тези, които се спечелят са безценни."

"Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове."

"Всичко, от което имаш нужда е любов."

„Живеем в свят, в който трябва да се крием, за да правим любов, докато насилието се практикува на дневна светлина.“

„Няма значение кого обичаш, къде обичаш, защо обичаш, кога обичаш и как обичаш. Важно е само, че обичаш.“

“Когато бях на 5 години майка ми ми каза, че най-важното в живота е да бъдеш щастлив. Когато отидох на училище, ме попитаха какъв искам да стана, когато порасна. Написах: „Щастлив“. Казаха ми: "Не разбираш задачата!“ Отговорих: „Вие не разбирате живота!”

“Ако правите нещо красиво и възвишено и никой не забелязва това - не тъгувайте. Изгревът е най-красивата гледка в света, но повечето хора я проспиват.”

"Ако всеки искаше мир, а не нов телевизор, щеше да има мир.“

"Аз вярвам във всичко, докато не бъде опровергано. Така че вярвам в приказки, в митове, дракони. Всичко това съществува, дори и да е в твоя ум. Кой казва, че сънищата и кошмарите не са толкова реални, колкото това тук и сега."

"Ако мислите, че мирът и любовта са просто клише, което би трябвало да е останало в 60-те, това е проблем. Мирът и любовта са вечни."

"Тези от вас, които са на евтините места, бих искал да пляскате с ръце; останалите бихте могли просто да дрънчите с бижутата си."

"Войната свърши... ако го пожелаете."

"Не се страхувам от смъртта, защото не вярвам в нея. Аз просто се качвам от една кола в друга.“