Полфрийман си чака паспорта, за да си тръгне от България

Новини
23:05 - 22 Септември 2019
6479
Полфрийман си чака паспорта, за да си тръгне от България

Осъденият за убийство австралиец Джок Полфрийман, който бе освободен със скандални мотиви предсрочно от съда, си чака паспорта, за да напусне България. Това разкри в предаването "Неделята на Нова" министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Преди дни осъденият за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Полфрийман бе окончателно освободен цели 6,5 години преди края на 20-годишната му присъда. На свобода го пусна съдията Калин Калпакчиев, очевидно повлиян от кампанията за освобождаването на австралиеца, проведена от БХК.

"Когато има лишаване от живот, тогава няма пълна справедливост, няма как да се върнат нещата", коментира Маринов. Той подчерта, че съдът трябва да има възможност да преценява по конкретно тежко престъпление дали да приложи съкратеното производство. Според министъра при тежките убийства "като че ли никога не може да се намери пълна справедливост и пълно възмездие".

"Логиката на закона е да се намери справедливост и това да стане бързо, да има ефективна присъда", каза още той. По думите му има определени ситуации, в които е допустимо съкратеното производство.

"Целта е, когато има достатъчни доказателства и деецът си признае, да се избегне дългият период на съдебно следствие, което отдалечава налагането и изтърпяването на наказанието", обясни Маринов. "Важно е да се постига максимално чувство на справедливост в обществото. Това действа превантивно", смята министърът.