Полицаите, прегазени при гонка с мигранти в Бургас, не са имали никакъв шанс да оцелеят

Новини
10:31 - 30 Юли 2024
1737
Полицаите, прегазени при гонка с мигранти в Бургас, не са имали никакъв шанс да оцелеят

„Прегазените полицаи при гонката с мигранти в Бургас не са имали никакъв шанс да оцелеят.  Получените от удара множество травми са били несъвместими с живота“.

Това каза съдебният лекар д-р Галя Милева. Ударът на автобуса в патрулната кола е бил страничен, уточни още тя.

Делото за загиналите униформени, прегазени от автобус с нелегални мигранти, продължава с разпити на експерти в Окръжния съд в Бургас. 

Част от експертизите включат установяване на маршрута на телефона на шофьора на автобуса, както и проведените с него разговори, уточни наблюдаващият прокурор Димитър Узунов.

В четвъртък ще бъде направен нов опит за разпит на пътувалите в катастрофиралия автобус нелегални мигранти.

След като бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица, защитата ще поиска преквалификация на обвинението срещу сириеца Омар Аднан, съобщава бТВ. 

Според адвокат Калин Янев, защитник на обвиняемия Омар, има свидетелски показания, които потвърждават тезата му, че престъплението е извършено по непредпазливост, а не умишлено, каквато е квалификацията му в обвинителния акт.

Тежкият инцидент стана през август 2022 година. Двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев бяха прегазени от автобус, превозващ мигранти, и загинаха на място.

Обвиняем за смъртта им е сириецът Омар Аднан. Той е шофирал пътническия автобус, натоварен с 47 нелегални мигранти и след гонка е бъснал патрулния автомобил, застанал на пътя му.