Полицаите се подготвят за масови безредици

Специални сили от София, Пловдив, Бургас и Варна се обучават на военен полигон

Новини
10:41 - 18 Март 2024
2964
Полицаите се подготвят за масови безредици

МВР тренира потушаване на масови безредици на военен полигон с участието на специализирани полицейски сили от София, Пловдив, Варна и Бургас.

От официално съобщение на вътрешното министерство става ясно за тези действия, но не се разбира дали ученията са заради очаквания за масови безредици или пък са предизвикани от скорошните полицейски излагации около потушаването на протеста срещу предишното ръководство на БФС, при които обществото стана свидетел на полицейско насилие.

Последното предизвика дори временна комисия в парламента, която обаче накрая приключи единствено с доклад, че законодателството било остаряло.

Служителите от сектор „Специализирани полицейски сили“ към пловдивската дирекция на МВР били своеобразен домакин на двудневен курс, който се провел тази с участие на техни колеги от същото направление от столичната дирекция и областните дирекции във Варна и Бургас.

"Подобно съвместно специализирано обучение се организира за първи път в отговор на постоянния процес за професионална подготовка и повишаване на капацитета на служителите на реда", твърди МВР.

Занятията в Пловдив са се провели на полигона на едно от военните подразделения, който бе предоставен от Съвместното командване на специалните операции. Натъртва се, че МВР и военните специални операции имат "изграденото добро партньорство и тясно сътрудничество".