Полицията и ДАНС в Сливен погнаха инициаторите на фалшивите слухове

Напрежението в понеделник е било провокирано от майка в южната част на ромския квартал "Надежда"

Новини
15:52 - 08 Октомври 2019
2078
Полицията и ДАНС в Сливен погнаха инициаторите на фалшивите слухове

ОД на МВР и ТД на ДАНС в Сливен установяват инициаторите на фалшивите слухове, както и съпричастността на лицата, които ги разпространяват, в рамките на образувано досъдебно производство.

Това съобщиха от областната администрация след проведени разговори с ръководителите на държавни и общински институции по повод създалата се паника сред родителите в някои квартали, породена на 7 октомври от фалшиви слухове за застрашени деца.

Събрани са данни, че напрежението в понеделник е било провокирано от майка в южната част на ромския квартал "Надежда", чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга й. Целта на посещението не е била да се отнемат децата й, а да се установи какви са условията за отглеждането им. Органите на реда проверяват и други сигнали, свързани с авторството на фалшивите слухове.

На 8 октомври в училищата и детските градини в града се провежда нормален образователен процес, съобщават още от областна управа. В някои учебни заведения, където има деца само от уязвими групи, във вторник отсъстват от 20 до 30 на сто от записаните ученици, което е обичайно и за други дни от началото на учебната година.

По инициатива на областния управител Чавдар Божурски, екипите за обхват и задържане на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения.