Полицията откри лъжа в сигнала за нападение в хижа край Своге

Новини
15:53 - 06 Октомври 2022
3631
Полицията откри лъжа в сигнала за нападение в хижа край Своге

Двама служители на полицията в Своге са наказани дисциплинарно, съобщиха от МВР.

До това се стигнало след като директорът на ОДМВР-София старши комисар Живко Коцев назначил комисия за извършване на дисциплинарна проверка, с цел с изясняване на всички факти и обстоятелства по отношение на сигнала за нападение в хижа край Своге. Проверката трябвало да изясни действията на полицейските служители по получаването и отработването на сигнала. След приключването ѝ са събрани достатъчно данни за допуснати нарушения на двама полицаи при изпълнението на служебните задължения. Във връзка с това са им наложени дисциплинарни наказания.

От МВР предоставят и повече информация по случая. На 2 октомври в Районно управление-Своге бил подаден сигнал, а впоследствие и заявителски материал за възникнало пререкание между собствениците на хижа в Стара планина и група лица. Съобщено било, че стопаните на обекта са били заплашени със саморазправа и нападнати, като единият от тях получил множество удари по тялото. Заявено било също така за повреждане и липса на различни вещи от хижата.

Провежда се разследване за нападение, побой и повреждане на имущество
При проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия обаче се оказало, че има съществени противоречия между информацията, подадена от пострадалия, и изясните реални обстоятелства.

Установени са автомобилите, както и всички хора, които са били в хижата в конкретния момент. Трима от тях са задържани за срок до 24 часа. Установени и разпитани са множество свидетели. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129 от НК. Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура-Костинброд, Териториално отделение-Своге.