Полицията откри още 268 откраднати експоната от Британския музей

След като кражби от хранилищата бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

Новини
19:41 - 19 Май 2024
3254
Полицията откри още 268 откраднати експоната от Британския музей

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражбите, установени в институцията, предаде ДПА.

Общо 626 от около 1500 изчезнали или откраднати предмета вече са намерени по целия свят, включително в Европа и Северна Америка, и са върнати обратно в колекцията на културната институция в Лондон.

В последната актуализирана информация на музея от февруари се посочва, че повече от 350 артефакта са били върнати, като сред тях има класически гръцки и римски скъпоценни камъни и бижута.

"Малцина очакваха, че този ден ще дойде, дори аз имах съмнения", каза председателят на настоятелството на Британския музей и бивш министър на финансите Джордж Озбърн. "Когато съобщихме ..., че предметите са били откраднати от нашата колекция, хората разбираемо предположиха, че това е всичко - едва ли някога ще видим повече от шепа от тях отново. Обикновено това се случва при подобни кражби", отбеляза той.

Екипът на Британския музей обаче не се отказва. "Благодарение на умелата детективска работа и мрежата от доброжелатели постигнахме забележителен резултат", каза Озбърн. Според него над 600 артефакта вече са върнати, а местонахождението на други около 100 е установено, като това е половината от експонатите, за които е установено, че са изчезнали. 

Той подчерта, че "търсенето на другите липсващи предмети продължава".  Озбърн призова всеки, който има някаква информация," да последва примера на тези, които ни помогнаха, и да се свърже с нас".

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка. Постът временно беше зает от бившия ръководител на лондонския музей "Виктория и Албърт" сър Марк Джоунс.

През март напускащият ръководния пост в Националната портретна галерия Никълъс Кулинан беше обявен за постоянен директор на Британския музей.

Институцията показва част от върнатите след кражба предмети в изложбата "Преоткриване на скъпоценни камъни", която може да се разгледа до 15 юни.

Предприети са правни действия през месец март срещу бившия куратор в музея Питър Хигс, който беше уволнен през юли м.г., припомня ДПА. Той е разследван от полицията, но не са му предявени обвинения досега.

Хигс работи в продължение на 30 години в отдела за Древна Гърция и Рим в Британския музей. Той не присъства на заседание на Висшия съд в Лондон заради влошеното си здравословно състояние. Хигс смятал да оспорва иска срещу него, стана ясно в съдебната зала. Британският правосъден министър Хедър Уилямс нареди на бившия куратор да върне откраднати експонати, ако има такива у него, припомня ДПА.