Поликарп: Гигинският манастир не може да стане частен

Задължението тежи на манастира, но никой не го е продавал, заяви белоградчишкият епископ

Новини
15:09 - 03 Май 2019
3181
Поликарп: Гигинският манастир не може да стане частен

Гигинският манастир "Св.Св. Козма и Дамян" не може да стане частен, законът не го позволява, коментира пред БТА Белоградчишкият епископ Поликарп. По думите му две комисии в митрополията - по европейски проекти и имотна комисия, подготвят специален доклад по случая, изискан от патриарха.

В своето съществуване църквата е имала какви ли не ситуации, каза Поликарп. По думите му фактът, че съществува песен "Продават се, мамо, бели манастири" показва, че случаят не е прецедент. Вчера бе разпространена новината, че Гигинският манастир е обявен за продажба на търг заради дългове за над 330 000 лв. Сумата е била изтеглена от фалиралата и вече несъществуваща Корпоративна търговска банка /КТБ/, а сега синдиците я търсят.

Игуменът на манастира отец Никанор заяви, че търгът на кредита, който в момента върви, е в полза на Светата обител. Веднъж завинаги този кредит, който не може да се обслужва, ще излезе от балансите на фалиралата банка, ще се обезцени и неутрализира, каза Никанор. Той подчерта, че нито една вилица, или лъжица няма да бъде взета от Светата обител. Задължението тежи на манастира, но никой нито го е продавал, нито е искал да посяга на манастира, заяви Никанор. Той каза също, че фирмата, която е трябвало да изпълни ремонта и впоследствие е фалирала, е била избрана след прецизен подбор. След нейния фалит друг строител е изпълнил проекта и вложените пари са му били възстановени от фонд "Земеделие".

Председателят на Комисията по вероизповедания в Народното събрание Красимир Велчев посочи, че не подозира злоупотреби. Ако обаче компетентните органи установят виновни, те ще бъдат наказани, заяви депутатът. Той уточни, че докато през 2009 г. от държавата са били заделяни 1,5 млн. лв. за вероизповеданията, сега се дават над 30 млн. лв.

В Гигинския манастир се състоя литийно шествие с чудотворната икона Богородица Всецарица.