Политически некоректно: Великобритания водила тайни преговори с Русия

Обединеното кралство обаче не е преследвало активно мирни преговори, насочени към дипломатическо разрешаване на конфликта

Новини
12:35 - 23 Септември 2023
4627
Политически некоректно: Великобритания водила тайни преговори с Русия

Обединеното кралство e провело тайни преговори с Русия на фона на украинския конфликт, съобщи ветник i news.

Изданието пише, че британски служители са участвали в дипломатически дискусии с ключови представители на Кремъл относно глобалната сигурност на фона на продължаващия конфликт в Украйна. Тайните срещи са се провели през последните 18 месеца, на различни места като Виена и Ню Йорк, като част от задкулисни дипломатически усилия, твърди i news. 

Дискусиите са били основно около опасенията за сигурността, засягащи както Обединеното кралство, така и международната общност, като са обхванали теми като недостига на зърно и ядрена безопасност. 

Обединеното кралство обаче не е преследвало активно мирни преговори, насочени към дипломатическо разрешаване на конфликта, както е потвърдил високопоставен британски дипломат, участвал в някои от тези разговори. 

„Поддържахме контакт и смятаме, че е изключително важно да поддържаме открит диалог по време на войната в Украйна. Ние по никакъв начин не разделяме части от страната или сключваме мирни споразумения от нечие име, но е жизнено важно да поддържаме контактите“, е заявил дипломатът. 

Говорител на Министерството на външните работи е информирал i news, че срещи с руски официални лица наистина са се състояли, но само когато са били счетени за „абсолютно необходими“. Говорителят също така отхвърли всякакви твърдения, че тези дискусии са имали за цел преговори за прекратяване на конфликта в Украйна, считайки подобни твърдения „нито за достоверни, нито за точни“.