Политически психолог: „Апартаментгейт “ кара хората да не гласуват

Имотите и корупцията изместиха европейските теми

Новини
19:48 - 22 Април 2019
2261
Политически психолог: „Апартаментгейт“ кара хората да не гласуват

„Апартаментгейт“ кара хората да изберат да не гласуват. Това каза пред радио „Фокус“ политическият психолог  проф. Антоанета Христова и поясни, че народът чувства отвращение към всички политици. 

„Темата за имотите и темата за корупцията измести европейските теми. За съжаление, първите два проблема отблъснаха, защото нито една от страните, които участват в конфликта, не дават решение. Всичко това произвежда нежелание за участие в изборния процес и пускане на вот.

Хипотезата е, че на евроизборите ще гласуват само твърдите ядра. На практика това няма да бъде референдум, а измерване на твърдите избиратели на големите и не само партии“, каза тя. Проф. Антоанета Христова обясни, че референдум би бил възможен, когато политическото противоречие добие големи размери и започне да политизира обществото. Ако има линия на конфликт, която да вдигне обществото, тогава вече може да се говори за референдум, обясни тя и допълни че това едва ли ще се случи, защото няма морално чисти политици, които да го поведат.

Понастоящем сме свидетели на противопоставяне на комунизъм и антикомунизъм, между националсоциализъм и демокрация, каза още тя. Според нея колкото повече се създава усещането за желание за реваншизъм, толкова повече референдума „за“ или „против“ шанса да се даде на националсоциалистите и антидемократите става реален. Това зависи от начина, по който ще бъде структурирана предизборната кампания, която тепърва стартирането на напрежение по тази ос, прогнозира проф. Христова.