Политическите сили си разпределиха местата в пленарната зала

Днес в сградата на парламента се състоя техническа среща на контактните групи

Новини
16:46 - 11 Октомври 2022
2369
Политическите сили си разпределиха местата в пленарната зала

Политическите сили в 48-ото Народно събрание се разбраха за разпределението на стаите и местата в пленарната зала. Днес в сградата на парламента се състоя техническа среща на контактните групи на политическите сили. 

Председателят на 47-ия парламент Никола Минчев коментира пред журналисти на излизане от сградата, че разпределението в залата като цяло ще е идентично с предишното Народно събрание. По думите му този път не „Възраждане“, а „Български възход“ ще бъдат отзад в пленарната зала. 

В ляво отново се очаква да бъдат депутатите от "БСП за България", до тях – ДПС. В центъра ще са „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“. В десния блок ще бъдат ГЕРБ-СДС и „Демократична България“. 

Депутатите от „Възраждане“ ще седят на мястото на „Има такъв народ“ непосредствено до „Продължаваме промяната“. Всички 27 народни представители ще бъдем компактна група отпред в централния блок, коментира пред журналисти заместник-председателят на „Възраждане“ Петър Петров. 

Той съобщи, че от „Демократична България“ са поискали посланикът на Руската федерация у нас да не бъде поканен на откриването на парламента,

срещу което от „Възраждане“, са възразили. Петров каза, че имат уверението на администрацията на парламента, че посланикът ще бъде поканен.  

Александър Ненков каза, че ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна група ще предложат свой кандидат за председател на парламента. Номинацията ще стане ясна след заседание на парламентарната им група.

За мен Росен Желязков е един изключително подготвен професионалист, коментира Ненков, след което добави, че той би бил един наистина добър председател на Народното събрание. 

Групата на „БСП за България“ взимат стаята на „Има такъв народ“, а най-новата политическа сила в парламента „Български възход“ – тази на левицата. Останалите политически сили си запазват стаите, уточни Ненков.