Политическо възкресение: НДСВ се завръща, но без Симеон II

Партията свиква конкрес през януари и е готова да участва в следващите избори

Новини
21:55 - 13 Декември 2022
5324
Политическо възкресение: НДСВ се завръща, но без Симеон II

Партията на царя - НДСВ, се завръща в политиката. Тя ще има готовност за участие в предсрочни парламентарни избори, които вероятно ще са още през идната 2023 година. Това обяви изненадващо пред БНТ във вторник проф. Огнян Герджиков.

"Има силни лица, ще бъдат познати лица. Ще има и нови, има желаещи и да се записват", каза той. По думите му, през декември се е провел национален съвет на партията, а през януари ще има конгрес, на който "ще поемем курс отново в политиката". Герджиков добави, че решението кой ще бъде председател на партията ще бъде взето през януари.

"Смятам, че има хора, които имат добро мнение за това, което направи НДСВ - напомням - основната заслуга за влизането ни в ЕС и в НАТО е на НДСВ. Времето, по което НДСВ беше на власт, беше много добро за България", добави Герджиков.

Пред Lupa.bg той отказа да навлезе в подробности, цитирайки една от златните реплики на царя: "Ще обявим подробности, когато му дойде времето". Според наши източници, най-вероятно самия Герджиков ще е в ръководството на НДСВ. Симеон Сакскобургготски обаче по никакъв начин няма да е в партията.

Припомняме, че партия НДСВ беше създадена през 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски се върна в България и влезе в политиката. На парламентарните избори същата година партията спечели 120 депутатски мандата. Премиер стана Сакскобургготски, а НДСВ бе в коалиция с ДПС. На изборите през 2005 г. НДСВ загуби много от подкрепата си, но след това влезе в управлението на Тройната коалиция, заедно с ДПС и БСП.

След парламентарния вот през 2009 г. НДСВ не успя да влезе в парламента. Формацията не участваше в трите парламентарни вота през 2021 г., както и в този от октомври тази година.