Политолог : Даването на мандат на ИТН би бил много лош избор

Огнян Минчев анализира политическата ситуация и има ли близост между ГЕРБ и ДПС и на каква цена

Политика
18:49 - 29 Юни 2024
4470
Политолог: Даването на мандат на ИТН би бил много лош избор

Каквото и мнозинство да се състави не може да мине без ГЕРБ и ДПС. Важен въпрос е откъде ще бъдат набавени поне 6 депутата за осигуряване на мнозинство. Това заяви политологът доц. Огнян Минчев по НОВА. 

Дали Борисов би поел риска за съставяне на правителство. 5 от 6 парламента ГЕРБ е първа политическа сила и не може да направи правителство. Въпрос на престиж е да събере мнозинство. Друг въпрос е дали Борисов няма да изиграе ритуала за предлагане на правителство, каза още политологът. 

В избора на премиер се намесва един проблем - кой да бъде този човек, който да не попадне под контрола на Пеевски. Има поверие, че който тръгне да прави правителство с ДПС започва да не му върви живота. Самият риск да правиш правителство с ДПС носи рискове за ГЕРБ и Борисов, коментира доц. Минчев.

Да се твърди, че Борисов и Пеевски са едно и също нещо е донякъде правилно. Но не трябва да забравяме, че допреди месеци Борисов, Пеевски и ПП-ДБ бяха едно и също. ПП-ДБ все повече ще осъзнават, че са имали други шансове за отиграване на така наречената сглобка, смята Минчев.

По думите му за ГЕРБ би било унижение да подкрепи втори или трети мандат. "Пореден парламентарен мандат не сме способни да направим управление", каза още той.

Има такъв народ е много лош избор за даване на мандат. Тяхното поведение е открито в подкрепа на президента Радев. Не знам дали той ще рискува и да им връчи мандата, коментира проф. Минчев.