Политолог: ДПС се изсветлява и е фактор в България

Според Цветанка Андреева българската политическа система има с какво да се гордее и да покаже на Европа, че може да се работи с мюсюлманите

Новини
13:23 - 11 Ноември 2023
4068
Политолог: ДПС се изсветлява и е фактор в България

Политоложката Цветанка Андреева заяви, че ДПС е влиятелна не само за България, но има значение и за Турция. ДПС са фактор и в България, но имат нужда от освежаване и промяна. ДПС е много по-изсветлена, говори всеки ден и не може да бъде обвинена в задкулисни договорки, обясни по бТВ. 

Тя добави още, че ролята на ДПС вече е много по-интересна в контекста на геополитическия конфликт. Цяла Европа е под огън с напрежение с мюсюлманите, които са в Европа. Има и нов прочит към ролята на ДПС и издигане на тази роля, която имаха в началото на прехода за етническия мир на Балканите, коментира Андреева.

По думите ѝ българската политическа система има с какво да се гордее и да покаже на Европа, че може да се работи с мюсюлманите.

Относно резултатите от местните избори, Андреева заяви, че вестта за смъртта на ГЕРБ в София е силно преувеличена. Десницата бе разединена в София и затова на балотаж излезе "Левицата", посочи тя и добави, че десните хора не са разпознати Васил Терзиев като техния автентичен десен кандидат.

Бившият депутат от БСП Александър Симов добави, че ДПС е важна партия за Турция, но от друга страна има и някакво разминаване на официалния курс на Анкара и ДПС. Радостното е, че Мустафа Карадайъ си отива с поредица от възторжени публикации във Фейсбук, посочи Симов.

Според него промяната на името на ДПС няма да изсветлят партията. "Това е пълна подмяна, но много бих искал да видя как лидерът на ДПС, който и да е той, да започне да обяснява основите на либералната идеология и изкуственият интелект на избирателите си в Кърджали", скептичен е Симов.

За резултатите от местните избори, Симов заяви, че ГЕРБ са получили силен шамар в София. Бойко Борисов е велик като играч, натоварил е с цялата власт ПП-ДБ и ги чака в мрака само да сбъркат и да ги измете от политическата цена, посочи той. Според него Ваня Григорова е разширила симпатиите на хората и извън лявото. Александър Симов смята, че Григорова не може да оглави БСП, защото не е партиен член, а ще е остър опозиционер в Столична община.