Политолог: ИТН няма да са част от следващия парламент

Ще се сринат много сериозно до 40-50 хиляди избиратели, прогнозира доц. Любенов

Новини
18:18 - 27 Юли 2022
4557
Политолог: ИТН няма да са част от следващия парламент

ИТН няма да бъдат част от следващия парламент и подкрепата за тях ще претърпи срив. Тази прогноза направи политологът доцент Милен Любенов в предаването „Денят на живо” по NOVA News.

„Резултатът от изборите до голяма степен ще предопредели възможните коалиционни формати. Все още стои като разделителна линия антикорупционната политика и от тази разделителна линия едва ли ще отстъпят както ПП , така и ДБ в рамките на предизборната си кампания. Затова тяхната стратегия е да получат този път мнозинство от 121 депутати. За ИТН е ясно – те няма да бъдат част от следващия парламент. Тенденцията е надолу. Всички социологически проучвания от последните две седмици показват, че те ще останат под чертата. Моята прогноза е, че те ще се сринат много сериозно в рамките на 40-50 хиляди избиратели”.

„ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” бяха четирите партии, които с вот на недоверие свалиха правителството на Кирил Петков. Те не предложиха някаква друга алтернатива. Защото в някои други демокрации – тези, които искат вот на недоверие и свалят правителство – са задължени да представят състав на кабинет. В България – няма такова задължение.

Но в действителност основната вина може би е на ИТН, защото това ще бъде третият парламент, който ще прекрати предсрочно своя мандат, заради ключовата роля на ИТН”, категоричен е политологът.

По думите му страната вече е в спирала от избори. „За година и половина това ще е четвърти пореден вот”, подчерта Любенов.

И допълни: „Не може да се отрече, че БСП проявиха желание за диалог и да се сформира правителство в рамките на този парламент. Но това се оказа невъзможно.  И задържането на мандата – наистина вече е контрапродуктивно и трябва да има развръзка. Трябва час по-скоро да се разпусне парламента и да се насрочат избори за 2 октомври. Това е важно, защото колкото по-скоро са парламентарните избори – толкова по-скоро ще има и парламент. Пред страната има изключително важни въпроси за предстоящата зима - не само бюджета, не само въпроси с икономическата и социална политика, но и ред други теми”.