Политолог: Компроматите са като лекарствата - могат и да убиват

Кольо Колев сравни избирателите с пчелички, които искат да жилят

Политика
18:22 - 24 Април 2019
2354
Политолог: Компроматите са като лекарствата - могат и да убиват

Политическите компромати са като лекарствата и ако не се уцели правилната доза могат не да лекуват, а да убиват. Политическите партии трябва сами да си на намерят мярата, защото когато имаш две алтернативи, в България винаги се появява трета - една още по-лоша, заяви политологът Кольо Колев по повод скандалите и ударите под кръста преди евроизборите.  
 
"Единственото, за което може да съжаляваме, е че това се прави само преди избори, а не постоянно, защото става дума за един оздравяващ процес на изпиране на мръсотията от политиката", добави той.
 
Според политическия психолог проф. Антоанета Христова скандалите може да увеличат избирателната активност, но е много вероятно заради празниците, на 26 май да не гласуват доста хора. Има две хипотези - че компроматите ще отвратят много хора, има ядосани хора, тези ядосани хора са предимно от по-възрастното и по-бедното население, те може би искат това замерване през евроизборите да се изрази към националното съотношение, смята тя. 
 
Вариантът за покачване на избирателната активност е предстоящият месец на сблъсък до кръв, пускат се неуправлявани послания в медийното пространство, чак до фашизирано послание. На тази основа, политизирайки процеса, вдигайки емоционалната среда на процеса, хората се политизират, нахъсват се да участват, и тънката червена линия между демократичност и недемократичност, фашизиране или демокрация, биха могли да предизвика силна политизация и желание за участие", предположи Христова.
 
Естествено, скандалите може толкова да опротивеят на хората, че да предизвикат отлив от избирателните урни.  

Кольо Колев счита, че заради имотния скандал ГЕРБ рискува отлив на избиратели, които да предпочетат т. нар. градска десница "Демократична България". "Определено ще дръпне част от избиратели на ГЕРБ, но не заради номерацията, а заради процесите, които протичат", смята политологът, визирайки №13 на бюлетината на ДБ.

"Много пъти избиратели досега гласуваха за ГЕРБ при опцията ГЕРБ или БСП. Сега те вероятно  се ще обърнат към своята изконна симпатия "Демократична България", изтъкна Кольо Колев, за когото скандалът с имотите има ефекта на крадлива "меча лапа, прокраднала се в сънлив кошер с работливи пчелички".

В случая ще има отлив от тези избиратели, които гласуват за ГЕРБ заради противопоставянето на БСП, ще отидат към своята си формация. Това е и заради скандалите, които тресат обществото заради имотите.
 
"Преди скандалите нещата изглеждаха като кошера с работливите пчелички: опушват ги, те са леко сънливи, в един момент, обаче, крадлива меча лапа се прокрадва, всички започват да се наострят, искат да ужилят, да накажат. По тази причина наблюдавам нещо парадоксално на тези евроизбори: едно надигане, желание на избирателите да гласуват, за да се види какво е положението сега - кой кум, кой сват. Изборите не са насочени към Европа", даде образна прогноза Кольо Колев.