Политолог: Партиите не повишават качеството на демокрацията в България

Политическият елит развъжда корупцията, смята проф. Александър Маринов

Новини
19:53 - 23 Януари 2020
1861
Политолог: Партиите не повишават качеството на демокрацията в България

Партиите не повишават качеството на демокрацията в България. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов.

Той обясни, че корупционните схеми започват от най-високите етажи на властта и добави, че с този проблем трябва да се справи съдебната власт. Според него политическият елит развъжда корупцията.

„Партиите в сегашния си вид не допринасят за демокрацията: с много неща, но в конкретния случай като механизми за селекция за елита, за селекция за хората, които трябва да управляват държавата. Те не допринасят за това. Те извършват негативна селекция. Те изпращат в управлението на държавата некачествени, некомпетентни и непочтени хора. Следователно този механизъм не работи и трябва да се замени или с други партии, или с друга система на подбор на хората, които изпращаме да управляват държавата“, допълни политологът.

Проф. Маринов каза още, че е нужно изграждането на механизми за откритост, отчетност и контрол. Той уточни, че Конституцията от 1991г. не предоставя необходимата рамка за функционирането на демократичното управление. Според него тя не може да регулира основните процеси в обществото и се нуждае от дълбоки промени.