Политолог: Тръмп вероятно ще загуби народния вот

Важно е как се разпределят гласовете в отделните щати, подчерта Даниел Смилов

Новини
16:22 - 11 Май 2020
2790
Политолог: Тръмп вероятно ще загуби народния вот

Най-вероятно Доналд Тръмп отново ще загуби народния вот на предстоящите президентски избори, прогнозира пред Агенция „Фокус“ политологът Даниел Смилов резултата на предстоящите избори в САЩ през ноември.

„Повече американци може да гласуват за Джо Байдън, но целият въпрос е как този вот ще бъде разпределен в отделните щати и дали ще се случи това, което се случи и на предходните избори, че реално с по-малко гласове, но Тръмп успя да спечели“, допълни той.

По думите на политолога е рано да правим генерални прогнози, тъй като до изборите все още остава много време.
„Въпреки това, трябва да следим няколко неща, за да имаме по-информирано отношение. Първо – какъв ще е ефектът от криза върху САЩ. Обикновено избирателите наказват президенти и управляващи, по чието време има рецесия или имаме сериозен спад на икономическата активност. Би било интересно да следим как ще гласуват хората в щати като Мичиган, Охайо и някои от тези щати, които се наричат "Rust Belt" – Ръждивият пояс, където има производства, които вече са затворени - дали те отново ще подкрепят Тръмп, както направиха на предходните избори.

Според политолога, трябва да се следи поляризацията. Тръмп е президент, който разчита много на поляризирано общество. Той по-скоро говори на „неговата база“. От тази гледна точка той като че ли сега спечели от сериозната радикализация и поляризация. Той умишлено се и опитва да постигне такъв ефект. Третото, за което трябва да следим, е доколко американците ще го държат виновен за разпространението на пандемията“, посочи Даниел Смилов.

Според политолога свръхреакцията на медиите срещу Тръмп на предишните избори всъщност е изиграла роля в негова полза, но сега по-скоро това няма да се случи.
„В сегашната ситуация Тръмп не е ново явление, с по-скоро доби някаква рутина. Може би към него няма да има такава прекомерна медийна реакция, което може да свали леко гласовете за него“, обясни политологът.