Политолози : Главчев не е човек със свободна воля

Кандидатът за служебен министър-председател се спря на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи под натиска на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, коментираха експерти

Новини
10:00 - 06 Април 2024
3717
Политолози: Главчев не е човек със свободна воля

Подходът на Димитър Главчев е сбъркан. Защо трябваше да угажда всекиму. Защо се търсеше спокойствие. Това коментира политологът Любомир Стефанов в ефира на БНТ. 

Той заяви, че е доволен, че отиваме толкова често на избори: "Ние бяхме забравили възможността да избираме толкова често". И даде пример с дългото управление на Бойко Борисов. 

По думите му Главчев няма да прави промени в предложения от него състав на Министерски съвет. И добави, че в този служебен кабинет всички ще се самоконтролират.

"Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев се спря на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи под натиска на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. По същия начин са назначени и служебните министри. Димитър Главчев не е човек със свободна воля, а воля подчинени на олигархични интереси и така и се прави правителство", смята политологът Мария Пиргова.

Страната се намира в модел, който утвърждава Бойко Борисов и Делян Пеевски, каза още тя. Пиргова не очаква кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев да направи промени в служебния си кабинет до вторник, когато президентът Румен Радев ще подпише указа за служебно правителство и за изборите 2 в 1.

Според социологът Румяна Коларова признанието на премиерът в оставка акад. Денков, че от два месеца не е говорил с министър Стоянов е скандално. 

По думите ѝ ако Денков беше внесъл оставката на Стоянов - означава край на кабинета. "ПП-ДБ те трябваше да направят малки отстъпки. Но те не направиха", смята тя. 

"Сега в МВР ще има конфронтация между министър Калин Стоянов и главния секретар Живко Коцев. Сега въпросът е кой ще направи изборите. Сега имаме главен секретар, зад който стои ПП-ДБ и президента, както разбираме от думите на Денков. Това може би означава, че ще имаме честни избори", посочи Коларова.