Политолози: Политическата криза е много възможна и вероятна

Новини
09:40 - 06 Април 2021
4537
Политолози: Политическата криза е много възможна и вероятна

Действително БСП претърпя тежко поражение, но тя се позиционира така, че без нея не може нищо практически да се реализира в парламента, ако се спазят обещанията, дадени преди изборите. Това отбеляза в студиото на „Тази сутрин“ политологът Росен Карадимов.

Според нето това е качествено нова ситуация, в която нямаш ресурс да водиш политическата инициатива, но имаш достатъчно ресурс, за да зависи от теб всяко ключово решение.

Политическата криза е много възможна и вероятна, прогнозира той.  

„БСП е демократична системна партия и поради това тя трудно издържа на такъв тип вълна, която отрича системните партии“, обясни политологът.

Предсрочните парламентарни избори са реална алтернатива и тя е по-добър вариант от каквато и да било безпринципна коалиция, смята той.  

Според Георги Харизанов всичко е възможно и всичко е в ръцете на политиците. За това, че след резултатите на БСП на вота лидерът й Корнелия Нинова не е подала оставка, той отбеляза, че е известна с такива маневри. Тя подаде оставка веднъж, после я оттегли, обясни той.

„Тя е съвсем скоро избрана с огромно мнозинство, пряко от членовете на БСП. Ако така продължават да вървят резултатите на социалистическата партия, аз съм силно против Нинова да подава оставка“, коментира политологът.  

„В ГЕРБ са осъзнати няколко неща. Оставането в опозиция или тръгването към нови избори са напълно възможни сценарии. От всякъде се чува „Долу ГЕРБ“, но това, което не чух, е кой ще бъде премиер“, отбеляза Георги Харизанов.