Политолози: Правителството ще бъде лишено от екстрата "100 дни"

Кабинетът има 100 процента подкрепа по вътрешната политика, отсъди Георги Проданов

Новини
17:44 - 07 Юни 2023
2101
Политолози: Правителството ще бъде лишено от екстрата "100 дни"

"Това е първото правителство от 90-те години насам, което е създадено с толкова условия и съмнения.  И това е добрата новина за него. То ще бъде държано под око от всички. Добра новина също е, че имаме правителство, което ще бъде лишено от комфорта на тези прочути 100 дни, а това ще мотивира допълнително министрите. Дано огромното желание на ПП-ДБ да направи кабинет да се реализира в успешен мандат. Това коментира пред БНР политологът Георги Проданов, преподавател в Нов български университет.

Той подчерта, че по вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, но опозицията залага на външнополитически теми: "В ситуация сме на 100-процентова подкрепа по вътрешнополитическите приоритети на това правителство и това е залог за успех. Това е нещо, което не е срещано в българската политическа история.

Концентрацията върху вътрешнополитически теми дава шанс за демонстриране на ефективност на работата на правителството. Опозицията остава с инструменти за влияние и натиск върху правителството единствено по отношение на позицията ни за Украйна, а тя е взета от предишен парламент".

По думите на Георги Проданов "Възраждане" имат комфорта да предлагат "всякакви глупави неща, които няма как да се случат, с идеята, че това ще им донесе подкрепа". "Даването на възможност на "Възраждане" да се изявява е излишно усилие. Има една поговорка, че по-умният отстъпва. Нито Явор Божанков, нито Манол Пейков имат имат изключително важно присъствие на парламентарната трибуна, това е нещо, което може да бъде преодоляно", коментира още политологът.