Полковник от резерва: Българските дипломати да се включат в преговорите

Това е война срещу Европа, трябва да се върви по пътя на мирау, заяви проф. Димитър Недялков

Новини
08:44 - 09 Март 2022
3022
Полковник от резерва: Българските дипломати да се включат в преговорите

Ако погледнем по-глобално, това е война срещу Европа. Трябва да се върви по пътя за мира. Трябва да има намеса и подкрепа, но във всички уислия за мир. Това обясни проф. Димитър Недялков, полковник от резерва пред Нова тв. 

Той коментира, че ако българско оръжие попадне във войната, страната ни става част от нея и въвличаме държавата и НАТО в  конфликта. 

"Това е безмислен акт, дори да бъдат дадени самолети на Русия, след ден, два, ще загубят оперативното си значение. Първото нещо, което направиха руснаците, е да унищожат системата за командване и управление. Това се случи още първите оперативни дни. Безсмислено е да се направи такова нещо. Така НАТО ще стане част от конфликта", обясни Недялков. 

По думите му България  има особено отношение и към Русия, и към Украйна. Грубо казано ние сме създали тези държави, духовно и като държавност. За мен е странно, че досега не сме предложили преговори на високо ниво, каза полковникът от резерва. И според него не е от значение, че страната е в списъка с неприятели на Русия. "Това са преодолими неща", каза той и даде пример с Турция -  "Какво общо има Турция с двете държави" 

Българската дипломация трябва да се активизира, без да чака покана отвън, смята още Недялков.

Според него Путин има ресурс и прави впечатление, че въздушната мощ не е използвана напълно. 

На Граф Игнатиево трябва да има поне 24 самолета, най-малко 16 от тях да бъдат в изправно състояние.Това е минимумът, който трябва да изпълним, за носене на военно оръжие, каза още полковникът.