Половин клас в училище, другите - пред таблета

Просветни експерти обсъждат хибридно обучение за големите ученици

Новини
18:55 - 23 Януари 2021
1079
Половин клас в училище, другите - пред таблета

Хибридна форма на обучение ще имат учениците от 5 до 12 клас след 4-ти февруари. Идеята е половината ученици да бъдат в клас, а другата - на онлайн обучение. Предложението ще бъде обсъдено от експертите на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването следващата седмица, пише  Телеграф.

Преди дни самият здравен министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че има вероятност един клас да се дали на две.

Едно от училищата, в което този модел се прилага и сега е 51 СУ в столицата. Неговият директор Асен Александров обясни, че в класическия вариант на "хибридното" обучение децата, които са вкъщи наблюдават класната стая и какво учителят пише на дъската.

Малко училища обаче имат техника, която да позволява това. Ето защо схемата може да се приложи, но по не толкова удобен за ученици и учители начин. Преподавателят ще идва в клас с лаптопа, а децата вкъщи виждат лицето му и чуват какво се случва в клас, обясни Александров.

Сега по този начин върви и дистанционното обучение.

Според директора тази схема на разделяне на класа е добра и би осигурила завръщане на по-голям брой випуски в училищата. Според плановете на здравно министерство на училище от 4 февруари ще тръгнат три випуска – 7, 8 и 12 клас. Така в училищата ще присъстват 37.5 % от големите ученици.

При разделяне на паралелките на половина, същият процент ще се запази като присъствие, но вместо три випуска в училище ще влязат шест, изчисли Асен Александров.

Според него учителите така или иначе ще имат присъствени и дистанционни часове в един ден. Те няма да имат време да се приберат до вкъщи за онлайн уроците, затова могат да носят лаптопа в клас, за да осъществят "хибридното" обучение.

В началото на другата седмица ще се вземе окончателно решение на какъв период да се редуват учениците. Засега надделява мнението това да се случва на две седмици, колкото е карантината за коронавирус, като се смята, че така би се намалила опасността от разпространението му в школата.