Половината строителни дейности на тунел „Железница” вече са изпълнени

През 2020 г. завърши изграждането на първия участък от АМ „Европа“ и стартира строителството на нови участъци от АМ „Хемус“

15:22 - 27 Декември 2020
1835
Половината строителни дейности на тунел „Железница” вече са изпълнени

Половината от строителните дейности на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече са изпълнени, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура". Първичната облицовка на съоръжението от южната страна достигна 931 м лява и 838 м за дясната тръба. От северната са изкопани 837 м дясна и 838 м лява тръба. Започна полагането и на вторичната облицовка на тунела. От южната страна изпълнените бетонови работи по стени и свод в дясната тръба са 132 м, а от северната - 186 м. 

Тунелът се изгражда по нов австрийски метод като се прокопават около метър и половина - два във всяка тръба и посока на денонощие, а веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. Строителните дейности започнаха през октомври миналата година и на обекта се работи денонощно и без прекъсване.

„Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е около 2 км.

Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика.

Паралелно се изгражда и мост при директното трасе, преминаващ над р. Суха река, подпорна стена при директно трасе, още един мост над р. Суха река заедно с обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли и хеликоптерна площадка.

Напредва и работата по виадукта, който е преди „Железница“, пътувайки от София към Кулата, както и на отсечката след тунела. Виадуктът е с готова връхна конструкция на платното за София. Той се изгражда по технологията „потактово избутване“ на горното строене с хидравлични крикове. Мостът преминава над 6 препятствия – р. Струма, път Е79, съществуващата и бъдещата жп линия, общинския път и над обслужващия път на тунела. Платното за София е с дължина 560 м, а платното за Кулата - 510 м. Съоръжението е от два моста за двете платна на движение, като всеки е от 21 сегмента. Всеки сегмент се избутва потактово, като по този начин не се налага спиране на движението по път Е79 София-Кулата и жп линията. През тази година завърши избутването на платното за София, а в платното за Кулата предстои напрягане и избутване на първия сегмент.

Проектът за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., припомнят от АПИ. 

Работата по подготовката за цялостното доизграждане на АМ „Струма“ в участъка през Кресненското дефиле продължава и вече са определени изпълнителите на близо 24-километрова нова отсечка в посока Кулата - София, която ще преминава източно от дефилето. Тя е разделена на два лота, за да може на обекта да се работи едновременно. Избрани са изпълнителите на лот 3.2.1 и лот 3.2.2, но строителните работи на двата обекта ще могат да стартират след изпълнение на ангажиментите, поети пред Европейската комисия. А именно - допълване на екологичната документация спрямо специфичните цели за видовете и местообитанията, предмет на опазване в двете защитени зони от мрежата Натура 2000, през които преминава лот 3.2 на АМ „Струма“, намаляване на натиска от трафика върху природата и повишаване на безопасността в отсечката от Е-79 през дефилето.

През 2020 г. напредна изграждането на всички стратегически пътни проекти – автомагистралите „Хемус“ и „Европа“, Видин - Ботевград, реконструкцията на Южната дъга от Софийския околовръстен път. 

В началото на ноември завърши изграждането на първите 17 км от АМ „Европа“ - между Драгоман и Сливница. Изградено е второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Има два пътни възела, както и 11 големи съоръжения.

Продължава строителството на другия 14,5 км участък от АМ „Европа“ - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман. Строителните работи на него започнаха през февруари т. г. и по договор трябва да приключат през януари 2022 г. Работи се по цялата дължина на трасето, изпълняват се земни и пътни работи. 

За третия участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, който е 16 км и ще преминава по ново трасе, е изготвен техническият проект. В момента се процедира подробният устройствен план и предстои през следващата година да бъдат обявени обществените поръчки за изпълнител и надзор на отсечката.

 По трасето на АМ „Хемус“ вече се полагат първите асфалтови пластове в участъка от Боаза до пътен възел „Дерманци“, при пресичането с третокласния път ІІІ-307 Луковит – Угърчин. Това е участък 1, с дължина 15,2 км, от поетапното изграждане на 134 км от автомагистралата между пътен възел „Боаза“ и връзката с път I-5 Русе – Велико Търново, което стартира през април 2019 г. В момента в участъка между Боаза и пресичането с пътя Плевен - Ловеч, което е обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения. В 51,5-километровата отсечка ще има различни по вид големи транспортни съоръжения - виадукти, мостове, надлези и подлези. В участък 2, с дължина 19,2 км, който е от края на п. в. „Дерманци“ до връзката с път ІІІ-3005 Радювене – Катунец, включително и п. в. „Каленик“, и в участък 3, с дължина 17,08 км - от п. в. „Каленик“ до връзката с път ІІ-35 Плевен - Ловеч, и п. в. „Плевен“, се изпълняват земни и пътни работи, както и дейности по изграждане на големите съоръжения. 

 В следващите три участъка от п. в. „Плевен“ до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново се извършват подготвителни дейности по почистване на терена и направа на временни пътища. За последните три участъка от АМ „Хемус“ – 7, 8 и 9, които са от пресичането с пътя Русе – Велико Търново до пътен възел „Буховци“, продължават проучвателните дейности за изготвяне на технически проекти, съобразно договорените срокове. Строителството на в 16,3 км участък между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на територията на областите Шумен и Търговище напредва и се очаква да е готов до средата на 2021 г.

Цялостното изграждане на АМ „Хемус“ до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация, пишат от АПИ. Автомагистралата ще свързва София с Варна и ще дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

За трасето Видин - Ботевград вече е възложено изграждането на над 128 км. През миналата година работата започна от едни от най-сложните отсечки - Мездра - Ботевград и Видин - пътен възел „Макреш“. В участъка от път I-1 Мездра – Лютидол е готово едното платно и от средата на декември трафикът в отсечката се осъществява двупосочно по него с временна организация и временна пътна маркировка. Строителните работи продължават паралелно в съседното платно, както и по целия километраж на обекта. През тази година на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД беше възложено изграждането на 65,8 км от направлението, в участъка между пътен възел „Макреш“ и обходния път на Монтана. То е разделено в пет участъка, а срокът за изпълнение на всеки е различен - от 28 месеца до 32 месеца.

По договор 6-километровата отсечка от Южната дъга на Софийския околовръстен път трябва да бъде готова до края на 2021 г., но с темпа, с който строителите работят, е възможно обектът да завърши по-рано. За улеснение на трафика през зимата и за повишаване на безопасността, беше пуснато движението по директното трасе в два участъка от реконструиращата се отсечка - 1,7 км между пътните възли „Младост“ и „Горубляне“ и 2,5 км от връзката с магистрала „Тракия“ до пътен възел „Герман“. Движението е с временна организация, временна пътна маркировка и през следващата година работата продължава с полагане на последния износващ асфалтов пласт и изпълнението на всички довършителни работи.