Полша цензурира изложба с банани

Новини
20:45 - 30 Април 2019
2548
Полша цензурира изложба с банани

Стотици млади хора ядоха демонстративно банани в понеделник пред Националната галерия във Варшава, за да протестират срещу цензурата, след като властите премахнаха произведения на изкуството, на които хора ядат банани.

Протестът беше иницииран от артисти и опозиционни дейци, като част от действията им включваха публикуване във Фейсбук и Туитър на снимки, на които самите те хапват тропически плодове. Протестът прерасна в демонстрация на явна критика към правителството, а властта превантивно изпрати невъоръжени полицаи да съблюдават за спазването на реда. 

Видеото от 1973 г. “Потребителско изкуство” на изтъкнатата художничка Наталия ЛЛ, показващо млада жена, която с удоволствие яде банан, беше премахнато от Националната галерия във Варшава, след като новият директор Йежи Мизиолек беше призован в Министерството на културата.

Мизиолек заяви в интервю за портала Onet.pl тогава, че е “против да се показват произведения, които биха могли да раздразнят млади хора” и предположи, че някои посетители може да се оплачат.

Произведението е изложено в галерията от години.

Отделен видеоклип от 2005 г. на друга спорна артистка, показващ жена, която води двама мъже на четири крака, облечени като кучета, също беше премахнат.

Изложбата, която вбеси консервативните полски политици

В понеделник Мизиолек обяви, че произведенията ще бъдат възстановени, но само до 6 май, когато цялата галерия за модерно изкуство трябва да бъде реорганизирана. Министерството на културата отрича да е упражнило натиск върху музея.

Мизиолек, който беше назначен за директор на музея през ноември, заяви, че оценява ролята на двамата художници за полската култура, но “ограниченото пространство изисква творчески промени на изложбата”.

Откакто в Полша на власт е консервативното националистическо правителство непрекъснато се правят опити за репресия върху изкуството и културата. 

Министърът на културата Пьотр Глински многократно настоява да се намаляват субсидиите за фестивали на изкуството, които планират да показват спорни театрални пиеси на католическа тема. Министърът вече уволни популярен театрален режисьор, позволил си да го критикува, а след това с поста си се раздели и директорът на Музея за Втората световна война с обяснението, че изложбата не показвала в достатъчно степен страданието и героизмът на Полша.

Неотдавна Глински отряза средствата за Европейския център за солидарност, изложба за историята на едноименното движение, изиграло съществена роля за падането на комунистическия режим в края на 80-те години.

Цензурирането на изложбата доведе до масово ядене на тропически плодове пред Националната галерия във Варшава

В социалните мрежи протестиращите определиха  премахването на творбите като цензура и тесногръдие. Мнозина публикуваха снимки с банани. Председателят на Сената и влиятелен деец на управляващата партия "Право и справедливост" Станислав Карчевски се опита да дискредитира протеста, като изтъкна, че “полските ябълки са по-вкусни от бананите и имат по-малко калории”. “Банановият протест е идеалният път към затлъстяването”, написа политикът.

След разразилия се скандал художествени критици отбелязаха, че изложбата всъщност е критичен коментар за недостига на храна по време на комунистическото управление през 70-те години.