Полша и Унгария отстъпват от ветото за бюджета на ЕС?

Двете страни може да получат около 70 млрд. евро за справяне с епидемията

Новини
17:45 - 09 Декември 2020
1291
Полша и Унгария отстъпват от ветото за бюджета на ЕС?

Полша и Унгария са дали предварително съгласие на предложение на германското председателства на ЕС за европейския бюджет и очакват допълнително одобрение от Холандия и другите скептични страни членки, заяви в сряда висш полски държавен служител, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Двете страни блокираха преди време приемането на бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и фонда за възстановяване от коронавирусната криза, които са в общ размер от 1,8 трлн. евро, тъй като техните националистически правителства се противопоставят на клауза, обвързваща предоставянето на средствата с върховенството на закона.

Евентуалният компромис ще сложи край на патовата ситуация, при която Будапеща и Варшава заплашиха да наложат вето на антикризисния план на ЕС за 750 млрд. евро и на бюджета на съюза за 2021-2027 година в израз на недоволство от обвързването на финансовите средства с върховенството на закона.

Въпросът ще бъде обсъден в четвъртък на Европейски съвет.

"Изразяваме предварително съгласие, но има известен натиск. Целта е това да бъде направено преди срещата на върха на ЕС (в четвъртък)", заявява полският представител, пожелал да остане анонимен. 

Европейския дипломат в Брюксел потвърди, че страните очакват окончателно потвърждение.

Говорители на унгарското и полското правителства обаче отказаха да потвърдят тази информация.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки и лидерът на управляващата партия Ярослав Качински се срещнаха с унгарския премиер Виктор Орбан във Варшава във вторник. След срещата Орбан заяви, че има "добър шанс" да се постигне споразумение тази седмица.

Вицепремиерът на Полша Ярослав Говин, който оглавява по-умерения младши коалиционен партньор в полското правителство заяви, че ако управляващата в Полша коалиция "Обединени десни" не успее да постигне компромис относно бюджета на ЕС, в страната ще трябва да бъдат свикани предсрочни избори въпреки настоящата пандемия, съобщават Ройтерс и Блумбърг.

Говин също така каза, че Полша, като един от най-големите бенефициенти на средства в ЕС, ще загуби, ако продължи бюджетното вето. Според изявление на уебсайта на Европейската комисия в Будапеща бюджетът на Унгария ще получи най-малко 4 милиарда евро по фонда за възстановяване на коронавируса. Източник от Европейската комисия заяви, че нетната полза за Полша ще бъде около 65 милиарда евро.

Именно той заяви, че е било постигнато споразумение с Германия, която е ротационен председател на ЕС, и то ще бъде представено на останалите членки на блока. Сделката може да бъде окончателно договорена до петък, в края на двудневната среща на европейските лидер в Брюксел, допълни той.

Засега споразумението е между Варшава, Будапеща и Берлин, уточни вицепремиерът.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер заяви в сряда, че Варшава иска всяко споменаване на механизма за върховенство на закона в бюджетната сделка на ЕС да бъде "ясно", но без да уточни допълнително исканията на полското правителство.

"Не искам да разкривам нашата стратегия за преговори, но механизмът за условията при предоставяне на европейски средства трябва да бъде включен по такъв начин, който да е ясен", каза Мюлер пред полската държавна телевизия TVP. "Ако това не е ясно, няма да имаме компромис".

По-рано днес обаче полският министър на външните работи Збигнев Рау заяви, че може да се наложи да се организира друга среща на върха на ЕС тази година след започващия утре Европейския съвет, за да се сключи споразумение по многогодишния бюджет и плана за възстановяване на икономиката.

Рау посочи пред полското обществено радио, че ако не бъде постигнато споразумение през предстоящите два дни, ще трябва да се свика друг Европейски съвет тази година или преговорите да се проведат при нови обстоятелства по време на португалското председателство.